Italija nije spremna da usvoji reformu fonda za spasavanje evrozone

Italija nije spremna da usvoji reformu fonda za spasavanje evrozone

Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je u sredu da je potrebno „dalje razmišljanje“ pre nego što njena vlada ratifikuje reformu fonda za spasavanje evrozone od 500 milijardi evra za zemlje i banke odsečene od tržišta, preneo je Rojters.

Meloni, koja je često izražavala zabrinutost u vezi sa Evropskim mehanizmom za stabilnost (ESM), rekla je italijanskom parlamentu da njena vlada nikada neće pristupiti tom objektu i rekla je da ga umesto toga treba pretvoriti u instrument industrijske politike.

Italija je jedina članica Evropske unije koja odugovlači sa ratifikacijom reforme.

Određeni broj italijanskih političara, uključujući Melonijevu, napadao je reformu u prošlosti, rekavši da bi to povećalo rizik od restrukturiranja ogromnog državnog duga Rima.

„Ako verujemo da nova regulativa o ESM-u nije u nacionalnom interesu zemlje… trebalo bi da dođe vreme da se razgovara o njenom korišćenju kao instrumentu evropske industrijske politike“, rekla je ona, ponavljajući stav industrijskog lobija Konfindustrije.

Prema reformi dogovorenoj na nivou EU 2021. godine, ali koja još uvek nije ratifikovana, ESM bi obezbedio podršku Jedinstvenom fondu za rešavanje, koji je odgovoran za suočavanje sa posrnulim bankama u kontekstu Evropske bankarske unije.

To bi takođe učinilo jednostavnijim restrukturiranje državnih dugova zemalja u slučaju potrebe, nešto za šta kritičari u Italiji strahuju da bi takvo restrukturiranje učinilo verovatnijim.

ESM obično zahteva od zemalja da usvoje programe štednje ili finansijske reforme u zamenu za njegovu podršku.

„Želimo da razgovaramo o opštem okviru evropskog (ekonomskog) upravljanja i mogućnosti da resursi, koji se danas dodeljuju za ’bailout‘, zaista mogu biti korisni državama“, izjavila je Meloni.

ESM je stvoren 2012. godine, zamenivši privremeni fond osnovan 2010. godine, na vrhuncu krize suverenog duga u zoni evra. Do danas joj se za podršku obratilo pet zemalja: Grčka, Irska, Portugal, Španija i Kipar.

„Sve dok sam ja premijer, Italija nikada neće koristiti ESM“, rekla je Meloni. „I bojim se da niko drugi neće moći ni to da iskoristi.“