Premijer Slovenije posetiće Ukrajinu u aprilu

Premijer Slovenije posetiće Ukrajinu u aprilu

Slovenački premijer Robert Golob dobio je poziv predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da poseti Kijev i, prema nezvaničnim informacijama, posetiće sledećeg meseca, prenosi „Evropska istina”.

Kabinet premijera zvanično je potvrdio da je Zelenski uručio poziv Golobu na vanrednom sastanku Evropskog saveta u Briselu u februaru, a poseta je „u fazi pripreme“.

Podsetimo, prethodnik aktuelnog premijera Slovenije Janez Janša postao je jedan od prvih evropskih lidera koji je posetio Ukrajinu od početka potpune invazije: u martu 2022. stigao je u Kijev zajedno sa kolegama iz Poljske i Češke Republike.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon posetila je Ukrajinu prošlog leta, a ministar odbrane Marijan Šarec – novembra 2022. godine.

Robert Golob je na prvu godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu naglasio da će Slovenija nastaviti da pomaže Ukrajini na svaki mogući način. U Sloveniji nikada nije bilo sumnje da je Ukrajina žrtva, a Rusija agresor“, naglasio je tada.

Međutim, njegova vlada nedavno nije podržala predlog opozicione Demokratske stranke da se Rusija proglasi državnim sponzorom terorizma.