Albanija proglasila novi nacionalni rečni park

Albanija proglasila novi nacionalni rečni park

Albanska vlada je u sredu zvanično proglasila reku Vjosu i njene pritoke nacionalnim parkom, počevši od ulaganja od oko 75 miliona evra da bi se sprečilo izlivanje otpadnih voda u reku, objavio je AP.

Vlasti su održale ceremoniju u cilju očuvanja, kako su nazvali, jedne od poslednjih divljih reka u Evropi, koja teče 270 kilometara od šumom prekrivenih padina grčkih planina Pind do albanske obale Jadranskog mora.

„Danas zauvek štitimo poslednju divlju reku Evrope“, rekao je premijer Edi Rama. Albanski zvaničnici kažu da je Vjosa koja slobodno teče uglavnom netaknuta razvojem i ljudskim preprekama u njenom toku.

Ministarka turizma i životne sredine Mirela Kumbaro rekla je da će nacionalni park obuhvatati više od 12.700 hektara, uključujući 190 kilometara dug albanski deo reke, gde živi više od 60.000 ljudi.

Reka i njena okolna područja su ekosistemi značajnog biodiverziteta i dom za preko 1.100 vrsta životinja. Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) procenjuje da su dve biljne vrste i 13 životinjskih vrsta globalno ugrožene.

Projekat će težiti da se pozabavi zagađenjem vode i zemljišta, upravljanjem otpadom i krčenjem šuma. Pored toga, kažu zvaničnici, Nacionalni park će stvoriti ekonomske prilike za lokalne zajednice kroz odgovoran turizam i pomoći u rješavanju problema depopulacije.

Kumbarovo ministarstvo potpisalo je sporazum sa Patagonia, kalifornijskom kompanijom za odeću na otvorenom koja podržava ekološke projekte, kako bi pomogla u planu.

„Danas stojimo na obalama Vjose, ponizni smo što znamo da će ova izuzetna reka i njen životinjski svet biti sačuvani zauvek“, rekao je izvršni direktor Patagonije Rajan Gelert.

Boris Erg, direktor evropske regionalne kancelarije IUCN-a, pozdravio je Tiranu za odluku i ponudio podršku njenoj primeni. Takođe je pozvao druge regionalne vlade da pokažu sličnu ambiciju i pomognu u postizanju onoga što je nazvao „vitalnim ciljem” zaštite 30 odsto planete do 2030.

Albanska vlada otkazala je planove za osam hidroelektrana na Vjosi i njenim pritokama. Ekolozi kažu da bi brane nanijele ozbiljnu štetu rijeci.

Vlasti sada treba da reše šta da rade sa poluizgrađenom hidroelektranom na Kalivcu na Vjosi.

Ekolozi su takođe upozorili da bi novi međunarodni aerodrom vredan više miliona evra koji se gradi na mestu gde se reka Vjosa uliva u Jadran u blizini grada Valone naneo nepopravljivu štetu krhkim ekosistemima zaštićenih laguna u kojima žive flamingosi, pelikani i milioni drugih ptica selica. .

Rama je odbacio kritike, rekavši da je pripremljena „fajl velika kao planina“ o uticaju aerodroma na životnu sredinu, obećavajući da projekat „ni na koji način ne predstavlja pretnju po ekosistem“.