Švajcarski regulatori žure da ublaže strahove u vezi sa Credit Suisse

Švajcarski regulatori žure da ublaže strahove u vezi sa Credit Suisse

Švajcarski regulatori rekli su da Credit Suisse može da pristupi likvidnosti od centralne banke ako je potrebno, utrkujući se da ublaži strahove oko zajmodavca nakon što je u sredu doveo do pada akcija evropskih banaka, prenosi Rojters.

U zajedničkom saopštenju, švajcarski finansijski regulator FINMA i nacionalna centralna banka naveli su da Credit Suisse „ispunjava zahteve za kapitalom i likvidnošću nametnutim sistemski važnim bankama“.

Vlade i najmanje jedna banka vrše pritisak na Švajcarsku da reaguje, kažu upućeni.

Nije bilo naznaka direktnog rizika od zaraze za švajcarske institucije zbog previranja na američkom bankarskom tržištu, navode FINMA i Švajcarska nacionalna banka u svom saopštenju, aludirajući na nemire izazvane kolapsom Silicijumske doline banke i Signature banke.

Saopštenje je usledilo nakon što su akcije Credit Suisse u sredu pale za čak 30%, što je dovelo do pada evropskog bankarskog indeksa od 7%, dok su petogodišnje kreditne promene (CDS) za vodeću švajcarsku banku pogodile novi rekordno visok, oživljavajući strah od šire pretnje finansijskom sistemu.

Dva supervizorska izvora rekla su Rojtersu da je Evropska centralna banka (ECB) na vreme kontaktirala banke kako bi ih ispitala o njihovoj izloženosti Credit Suisse.

Jedan od izvora je, međutim, rekao da probleme Credit Suisse vide kao specifične za tu banku, a ne kao sistemske.

Američko ministarstvo finansija prati situaciju oko Credit Suisse i u vezi je sa globalnim kolegama, rekao je portparol Trezora. Upitan o uticaju problema Credit Suisse na američki bankarski sistem, američki senator Bernie Sanders rekao je Rojtersu: „Svi su zabrinuti.“

Bankarske akcije su ove nedelje bile na putu ka „roller coaster-u“, pale su početkom nedelje suočene sa uveravanjima američkog predsednika Džoa Bajdena, a zatim su skočile u utorak u nadi da je najgori trzaj na tržištu završen. Oni su ponovo pali pošto je kriza poverenja zahvatila Credit Suisse u sredu nakon što je njen najveći investitor rekao da ne može da pruži Credit Svisu veću finansijsku pomoć zbog regulatornih ograničenja.

„Tržišta su divlja. Od problema američkih banaka prelazimo na probleme evropskih banaka, pre svega Credit Suisse“, rekao je Karlo Francini, šef institucionalnih klijenata Banca Ifigest u Milanu.

Nemački finansijski nadzorni organ (BaFin) saopštio je da ne vidi direktan rizik od zaraze i da je nemački bankarski sistem izgledao robustan i sposoban da svari više kamatne stope.

„Naš glavni fokus je trenutno na nekim manjim bankama sa malo viška kapitala i povećanim rizikom kamatnih stopa – pažljivo pratimo ove institucije“, rekao je portparol BaFin-a u saopštenju.

U Sjedinjenim Državama, izvršni direktor BlackRock-a Lorens Fink upozorio je da je regionalni bankarski sektor i dalje u opasnosti i predvidio dalju visoku inflaciju i povećanje stopa.

Fink je finansijsku situaciju opisao kao „cenu lakog novca“ i u godišnjem pismu rekao da očekuje još povećanja kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi.

On je rekao da bi nakon regionalne bankarske krize mogle uslediti „neusklađenosti likvidnosti“ jer su niske stope navele neke vlasnike imovine da povećaju svoju izloženost investicijama sa većim prinosom koje nije lako prodati.

„Prerano je da se zna koliko je šteta rasprostranjena“, napisao je Fink, dodajući: „Reakcija regulatora je do sada bila brza, a odlučne akcije su pomogle da se izbegnu rizici zaraze. Ali tržišta su i dalje na ivici“.

Brzi rast kamatnih stopa otežao je nekim preduzećima vraćanje ili servisiranje kredita, povećavajući šanse za gubitke za zajmodavce koji su takođe zabrinuti zbog recesije.

Međutim, kreatori politike ECB i dalje naginju ka povećanju stope za pola procenta u četvrtak, rekao je izvor Rojtersu, jer očekuju da će inflacija ostati visoka.

Investitori su počeli da sumnjaju u posvećenost ECB-a još jednom velikom povećanju stope pošto je kolaps SVB-a potresao tržišta.

Međutim, izvor je rekao da je malo verovatno da će centralna banka odstupiti od svog plana da podigne stope za 50 baznih poena u četvrtak, jer bi to narušilo njen kredibilitet.

Nemir izazvan nestankom SVB-a podstakao je štediše da traže nove domove za svoj novac.

Ralph Hamers, izvršni direktor rivala Credit Suisse UBS, rekao je da su tržišna previranja usmjerila više novca na njegov put.

„U poslednjih nekoliko dana, kao što možete očekivati, videli smo prilive“, rekao je Hamers. „Iz te perspektive je očigledno let na sigurno, ali mislim da tri dana ne predstavljaju trend.

Izvršni direktor Dojče banke Kristijan Seving rekao je da je nemački kreditor takođe video priliv depozita.

U Sjedinjenim Državama, fokus se pomera na mogućnost strožih pravila za banke, posebno one srednjeg nivoa kao što su SVB i njujorška Signature Bank, čiji su kolapsi izazvali nemir na tržištu.

Agencija Moodi’s Investors Service u utorak je revidirala svoje izglede o američkom bankarskom sistemu na „negativne“ sa „stabilne“, navodeći povećane rizike za sektor.

Gašenje SVB-a izazvalo je uveravanja od Bajdena da je američki finansijski sistem bezbedan, uz hitne korake koji bankama daju pristup većem finansiranju.

Indeks banaka na Tokijskoj berzi skočio je više od 4% u sredu, posle tri uzastopna dana prodaje.

Investitori su bili posebno zabrinuti zbog ogromnih obveznica japanskih zajmodavaca, ali japanski ministar finansija Šuniči Suzuki je rekao da razlike u strukturi depozita znače da se lokalne banke neće suočiti sa incidentima sličnim SVB-u.