Novi lekovi suzbijaju intoksikaciju

Novi lekovi suzbijaju intoksikaciju

Zamislite da brzo smanjite efekte pijanstva ili trovanja alkoholom jednim ubodom: to je premisa novog istraživanja na miševima, koristeći hormonski faktor rasta fibroblasta 21 (FGF21) kao tretman.

Čini se da FGF21 povećava budnost u mozgu, boreći se protiv određenih efekata intoksikacije – kao što su pospanost i nedostatak koordinacije – bez suštinske promene načina na koji se alkohol razlaže u telu.

Jetra proizvodi hormon i kod miševa i kod ljudi, što sugeriše da bi se ovi rezultati mogli primeniti i na nas. Na kraju, mogao bi se koristiti da probudi ljude koji pate od trovanja alkoholom ili ekstremnog pijanstva kako bi se mogli bolje lečiti.

„Otkrili smo da jetra nije samo uključena u metabolizam alkohola, već i da šalje hormonski signal mozgu da zaštiti od štetnih efekata intoksikacije, uključujući i gubitak svesti i koordinacije“, kaže molekularni biolog Stiven Kliver iz Jugozapadni medicinski centar Univerziteta Teksas.

„Dalje smo pokazali da povećanjem koncentracije FGF21 još većom injekcijom, možemo dramatično ubrzati oporavak od intoksikacije. FGF21 to čini aktiviranjem vrlo specifičnog dela mozga koji kontroliše budnost.“

Mnoštvo prethodnih studija je istraživalo efekte FGF21, koji mogu početi da se proizvode različitim okidačima, uključujući konzumaciju etanola, opojnog sastojka alkohola.

Čini se da je to odbrana od pijanstva: pokazalo se da stimuliše pijenje vode i potiskuje želju za daljom konzumacijom etanola.

U ovoj novoj studiji, istraživači primećuju da je miševima uzgajanim tako da prirodno ne bi proizveli FGF21 bilo potrebno više vremena da povrate ravnotežu i refleks za ispravljanje (ispravljajući orijentaciju tela) nakon pijenja.

Štaviše, kada su miševi koji su prirodno proizvodili FGF21 dobili kurs etanola, a zatim dodatnu injekciju hormona, povratili su koordinaciju i svest dvostruko brže od miševa koji nisu dobili dodatnu injekciju.

Dalja analiza je pokazala da FGF21 utiče na specifičan region mozga koji se zove locus coeruleus. Ovaj region mozga proizvodi noradrenalin, neurotransmiter povezan sa odgovorom bori se ili beži i reguliše budnost i uzbuđenje sna.

„Naše studije otkrivaju da je mozak glavno mesto delovanja za efekte FGF21“, kaže farmakolog Dejvid Mangelsdorf sa Jugozapadnog medicinskog centra Univerziteta Teksas.

„Sada istražujemo dublje neuronske puteve pomoću kojih FGF21 ispoljava svoj otrežnjujući efekat.“

Zanimljivo je da hormon FGF21 nije imao iste restorativne efekte kada je testiran sa ketaminom, diazepamom ili pentobarbitalom u studiji. Ovo sugeriše da se posebno suprotstavlja etanolu.

Dok miševi nemaju barove za posetu, oni mogu da grickaju slatku hranu koja sadrži etanol. Moguće je da je FGF21 evoluirao da pomogne njima i drugim životinjama da smanje želju da konzumiraju previše alkohola odjednom, štiteći ih od oštećenja jetre izazvanih alkoholom.

Ovi efekti tek treba da se pokažu i na ljudima, naravno, iako su istraživači uvereni da će se isti procesi dogoditi i da bi se to moglo koristiti kao metod za pokretanje nekog procesa otrežnjenja.

„Ovi rezultati sugerišu da je ovaj put FGF21 jetra-mozak evoluirao da zaštiti od intoksikacije izazvane etanolom i da bi mogao biti farmaceutski ciljani za lečenje akutnog trovanja alkoholom“, pišu istraživači.