Skrivena opasnost od klimatskih promena u vazdušnom saobraćaju

Skrivena opasnost od klimatskih promena u vazdušnom saobraćaju

Atmosferska turbulencija čini 71% povreda izazvanih vremenskim prilikama tokom leta, a prema naučnicima sa Univerziteta Reading, UK, turbulencija se samo pogoršava sa globalnim zagrevanjem. Dok je zima tipično najburnija sezona, modeliranje sugeriše da će do 2050. leta biti burna kao što su zime bile 1950-ih.

Rad, „Trendovi turbulencije čistog vazduha iznad severnog Atlantika u klimatskim modelima visoke rezolucije“, objavljen je u međunarodnom časopisu Climate Dinamics.

Turbulencija čistog vazduha (CAT) je jedna od opasnijih opasnosti vezanih za vremenske prilike. Obično se razvija u okruženjima visokog nivoa atmosfere bez oblaka; ne nudeći pilotima nikakve vizuelne tragove i nevidljivi radarom na brodu, ovi događaji naizgled dolaze niotkuda. Produžena izloženost turbulenciji će skratiti vek trajanja zamora, što je vreme kada avion može biti u službi. Priključci aviona mogu biti oštećeni i ozbiljna oštećenja strukture mogu biti rezultat intenzivnije turbulencije čistog vazduha. U izuzetno retkim slučajevima, to bi čak moglo da dovede do raspada aviona. Tokom umerene turbulencije, nevezani delovi tereta, putnički prtljag ili sami putnici mogu da se sudare, uzrokujući štetu ili povredu.

U decembru 1997. godine, Boeing 747, let UA826 kojim upravlja United Airlines, naišao je na CAT događaj na putu od Tokija do Havaja. Boing se pomerio nagore pri 1,8 g (g-sila), u stranu pri 0,1 g, a šest sekundi kasnije, avion se brzo spustio, uzrokujući negativnu g-silu od -0,8g. Jedan putnik je poginuo, a nekoliko putnika i članova posade je zadobilo teške povrede. Avion je prevremeno penzionisan, za godinu dana.

Transatlantski vazdušni saobraćaj se često suočava sa CAT-om zbog prisustva mlaznog toka srednje geografske širine iznad severnog Atlantika. Prema istraživačima, CAT događaji se razvijaju u regionima nestabilnosti izazvane smicanjem. Često se nalaze u mlaznim strujama višeg nivoa, uskim pojasevima intenzivnih vetrova, koji imaju jaku sezonsku zavisnost.

Intenzitet mlaznog toka zavisi od širinskih horizontalnih temperaturnih gradijenata. Zbog povećanja temperaturnog gradijenta od pola do ekvatora u gornjoj troposferi i donjoj stratosferi, očekuje se da će se mlazne struje intenzivirati u smicanju vetra sa antropogenim klimatskim promenama.

Studija je koristila tri simulatora globalnog klimatskog modeliranja koji pokrivaju period 1950–2050 u analizi formacije: model globalnog okruženja Hadlei Centra u Global Coupled konfiguraciji 3.1, model Instituta Mak-Plank MPI-ESM1-2 i EC-Earth-3 , model koji je kreiralo 27 evropskih istraživačkih organizacija i univerziteta. Kombinovanjem ovih modela sa 21 mehanizmom za turbulentno strujanje vazduha, istraživači su kreirali širok spektar situacija generisanih CAT-om.

Na osnovu procene, za svaki 1 °C globalnog zagrevanja blizu površine, umereni CAT događaji će se povećati za 14% u leto i jesen i za 9% za zimu i proleće. Umerena turbulencija se opisuje kao nanošenje vertikalnih ubrzanja do 0,5 g.

U prethodnoj studiji koautora fizičara Pola D. Vilijamsa, profesora atmosferskih nauka na Odseku za meteorologiju na Univerzitetu u Readingu, pod naslovom „Povećana svetlost, umerena i jaka turbulencija čistog vazduha kao odgovor na klimatske promene“, CAT Predviđeno je da će se susreti povećati za 40% do 170% iznad severnog Atlantika sa udvostručenim atmosferskim koncentracijama CO 2 u preindustrijskom periodu.

Uz povećanu turbulenciju u svim godišnjim dobima, više borbi će se susresti sa CAT događajima na trenutnim putanjama leta. Jedna od opcija za avio-kompanije biće da pokušaju da izbegnu oblasti u kojima se CAT formira. Ovo bi moglo da izazove duže transatlantsko letenje i hiljade dodatnih sati akumuliranih troškova leta i goriva — dobar podsetnik da je znak za sigurnosni pojas tu s razlogom, a da vaš upaljen čak i kada je svetlo isključeno može biti najbezbedniji plan u budućnosti.