Novi standardi za ograničavanje ‘zauvek hemikalija’ u vodi za piće

Novi standardi za ograničavanje ‘zauvek hemikalija’ u vodi za piće

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) predložila je u utorak nove standarde za ograničavanje nivoa štetnih takozvanih „zauvek hemikalija“ u javnoj vodi za piće.

Ovaj potez cilja na polifluoroalkil i perfluoroalkil supstance poznate kao PFAS za koje je utvrđeno da izazivaju rak i druge zdravstvene probleme.

Prema predloženim novim pravilima EPA, javna vodovodna preduzeća će morati da nadgledaju šest hemikalija PFAS i smanje nivoe PFAS u vodosnabdevanju.

Administrator EPA Majkl Regan rekao je da novi standardi za vodu imaju potencijal da spreče hiljade smrtnih slučajeva i desetine hiljada bolesti povezanih sa PFAS-om.

PFAS se koristi od 1940-ih u širokom spektru industrijskih i potrošačkih proizvoda kao što su tiganji sa neprijanjajućim slojem, tepisi, vodootporna odeća, ambalaža za hranu, kozmetika i predmeti za čišćenje.

Međutim, „ono što je počelo kao takozvano čudo, revolucionarna tehnologija namenjena praktičnosti i praktičnosti brzo se pretvorilo u jednu od najhitnijih briga za životnu sredinu i javno zdravlje u savremenom svetu“, rekao je Regan.

„Ove toksične hemikalije su toliko rasprostranjene i tako dugotrajne u životnoj sredini da su pronađene u hrani, zemljištu i vodi čak iu najudaljenijim delovima naše planete“, rekao je on.

„Ove hemikalije se mogu akumulirati u telu tokom vremena i znamo da je dugotrajna izloženost određenim vrstama PFAS-a povezana sa ozbiljnim bolestima, uključujući rak, oštećenje jetre i visok holesterol“, dodao je on.

Brojne velike američke korporacije su poslednjih godina postepeno ukidale upotrebu određenih hemikalija PFAS, a neke države su već nametnule ograničenja za PFAS u javnoj vodi za piće.

Predlog EPA, koji će biti finalizovan do kraja godine, postavio bi nacionalne standarde za PFAS u vodi za piće.

Neprofitna radna grupa za životnu sredinu pozdravila je najavu EPA kao „istorijski napredak“, a advokatska firma za zaštitu životne sredine Earthjustice nazvala ga je „neophodnim i odavno zakasnelim korakom ka rešavanju nacionalne krize PFAS“.

„Više od 200 miliona Amerikanaca moglo bi da ima PFAS u vodi iz česme“, rekao je Skot Faber, viši potpredsednik za vladine poslove u Radnoj grupi za životnu sredinu.

„Amerikanci su decenijama pili kontaminiranu vodu“, rekao je Faber. „Ovaj predlog je kritičan korak ka izvlačenju ovih toksičnih otrova iz naše vode.“

Dvopartijski zakon o infrastrukturi predsednika Džoa Bajdena usvojen 2021. ulaže 9 milijardi dolara tokom pet godina da bi se pomoglo zajednicama da smanje nivoe zagađenja PFAS u vodi za piće.