Kako se paraziti malarije prilagođavaju svojim ljudskim domaćinima

Kako se paraziti malarije prilagođavaju svojim ljudskim domaćinima

Studija je okarakterisala faktore koji dovode do toga da parazit malarije, Plasmodium falciparum, ulaže resurse u reprodukciju – kako bi se maksimizirao prenos na druge domaćine – ili replikacija – kako bi se obezbedio opstanak unutar svog trenutnog ljudskog domaćina.

Nalazi, objavljeni u eLife-u i koje su predvodili istraživači iz KEMRI-Vellcome Trust-a i Univerziteta u Glazgovu, bacaju dalje svetlo na to kako se paraziti malarije prilagođavaju promenljivom okruženju unutar čoveka kao rezultat promene intenziteta prenosa – mere nivoa prenošenje parazita malarije u određenom području.

Istraživanje pokazuje da su inflamatorni odgovori na infekciju malarije u ljudskom telu tokom niske transmisije povezani sa smanjenim nivoima hemikalije zvane lizofospatidilholin (LPC) u krvnoj plazmi. Ovi niski nivoi LPC su povezani sa povećanim ulaganjem parazita u prenos na drugog domaćina, povećanjem seksualne reprodukcije i smanjenjem aseksualne replikacije.

Malarija predstavlja jednu od najvećih svetskih zabrinutosti za javno zdravlje; U 2021. godini prijavljeno je oko 619.000 smrtnih slučajeva i 247 miliona slučajeva. Oko 70% smrtnih slučajeva od malarije javlja se kod dece mlađe od pet godina u Africi i uzrokovani su jednim parazitom, P. falciparum. Da bi se preneo sa jednog ljudskog domaćina na drugog, parazit prvo mora da pređe na komarca. Ovo zahteva da se parazit diferencira u specijalizovane ćelije zvane gametociti – ćelije koje na kraju postaju gamete neophodne za seksualnu reprodukciju.

„P. falciparum ima složen životni ciklus, koji uključuje aseksualnu replikaciju u ljudskoj krvi i diferencijaciju u gametocite potrebne za prenošenje na komarce“, objašnjava glavni autor Abdirahman Abdi, viši naučnik u KEMRI Vellcome Trust Research Programme, Kilifi, Kenija i Istraživački centar za biološke nauke Univerziteta Pvani, Univerzitet Pvani, Kilifi, Kenija.

„Poznato je da je diferencijacija u gametocitima obeležena aktivacijom gena zvanog ap2-g u parazitu. Međutim, faktori koji dovode do aktivacije ovog gena nisu prethodno dobro okarakterisani.“

Da bi rešili ovaj jaz, Abdi i njegove kolege analizirali su podatke od 828 dece u Kilifiju u Keniji sa teškom, blagom i asimptomatskom malarijom između 1994. i 2014. U ovoj kohorti, ispitali su markere imunološkog odgovora domaćina i metabolizma i uporedili markere rasta i prenosa parazita. ulaganja.

Posebno su ispitali dva parazitska gena: ap2-g (faktor transkripcije potreban za aktivaciju gametocita) i PfSir2a (senzor životne sredine povezan sa regulacijom antigenske varijacije i replikacije), i marker za biomasu parazita. Zajedničko istraživanje ovih parametara omogućilo je timu da odredi ulaganje parazita u kontekstu promene intenziteta prenosa i imuniteta domaćina.

Dopunjujući nedavne studije, otkrili su da se pri nižim intenzitetima prenosa ap2-g aktivira višom brzinom. Dalja analiza je otkrila da je ova ap2-g aktivacija u snažnoj korelaciji sa povećanom aktivacijom markera gametocita Pfs16, potvrđujući da ap2-g aktivacija uzrokuje povećano ulaganje u proizvodnju gametocita. Utvrđeno je da se nivoi i ap2-g i PfSir2a povećavaju sa groznicom u ljudskom telu domaćina, što sugeriše da je proizvodnja gametocita osetljiva na promene u inflamatornom imunološkom odgovoru domaćina.

Tim je ranije pokazao da je jedinjenje zvano LPC potrebno za aseksualnu replikaciju (i represiju proizvodnje gametocita) kod parazita malarije u eksperimentalnom okruženju. Dakle, oni su zatim pokušali da potvrde ovaj nalaz u grupi pacijenata. Oni su izvršili analizu krvne plazme reprezentativne podskupine kohorte da bi istražili kako inflamatorni imuni odgovori domaćina utiču na nivoe LPC i posledično na nivoe ap2-g i PfSir2a.

Utvrđeno je da su visoki nivoi zapaljenja u ljudskom domaćinu povezani sa nižim nivoima LPC, čime se smanjuju hranljive materije dostupne za razmnožavanje parazita. Niski nivoi LPC su takođe bili povezani sa aktivacijom ap2-g i povećanom ekspresijom PfSir2a, što sugeriše da je P. falciparum u stanju da oseti nivoe LPC.

Kada je zapaljenje u ljudskom domaćinu visoko i LPC je iscrpljen, parazit ulaže u proizvodnju gametocita da bi se preneo komarcu i pronašao drugog ljudskog domaćina, pošto gametociti zahtevaju manje nutritivnih resursa i predstavljaju održiviju strategiju preživljavanja.

„Predlažemo model u kojem opadajući imunitet domaćina i opadajući intenzitet prenosa modifikuju okruženje domaćina za parazite, što dovodi do povećanog ulaganja parazita u prenos i ograničavanja replikacije“, zaključuje stariji autor Matijas Marti, profesor u Vellcome centru za integrativnu parazitologiju. , Institut za infekcije i imunitet, Univerzitet u Glazgovu, Škotska, Velika Britanija, i Institut za parazitologiju, Vetsuisse i medicinska ustanova, Univerzitet u Cirihu, Švajcarska.

„Naši nalazi pružaju kritične informacije za precizno modeliranje dinamike parazita, posebno pri niskom intenzitetu prenosa. Ovo bi moglo da informiše vremenske okvire za uspešno eliminisanje parazita malarije, a takođe pruža snažan argument za potencijalnu upotrebu gametocitocidnih lekova kada se transmisija uspešno smanji.“