Severna Koreja: Lansiranje projektila pomoglo u obuci za misije u bilo kom trenutku

Severna Koreja: Lansiranje projektila pomoglo u obuci za misije u bilo kom trenutku

Najnovija lansiranja raketa Severne Koreje bila su vojna vežba osmišljena da obuči posade da izvrše svoju misiju u bilo kom trenutku i „unište neprijatelja“ ako je potrebno, javio je u sredu državni medij zemlje KCNA, prenosi Rojters.

Severna Koreja je u utorak ispalila dve balističke rakete kratkog dometa u more kod svoje istočne obale, saopštila je tada južnokorejska vojska, što je poslednja od nekoliko testova naoružanja dok Južna i Sjedinjene Države izvode svoje najveće zajedničke vojne vežbe poslednjih godina.

Lansiranje je bilo „demonstraciona vežba“ i videlo je da su dve taktičke balističke rakete zemlja-zemlja ispaljene sa blizine zapadne obale u provinciji Južni Hvangae, koje su letele oko 611 km iznad zemlje pre nego što su pogodile metu na malom ostrvu u blizini istočnoj obali, potvrdio je izveštaj KCNA.

„Rekavši da će oni sigurno uništiti neprijatelja ako se bore protiv njega, komandant jedinice je odlučio da u potpunosti bude u mogućnosti da u potpunosti izvrši svoju dužnost vatrenog napada u bilo kom trenutku dalje intenziviranjem obuke svake vatrogasne čete“, izvestio je KCNA. .

Ispaljivanje projektila dolazi dok su u toku 11-dnevne zajedničke vežbe između južnokorejskih i američkih snaga, nazvane „Štit slobode 23“, njihove najveće zajedničke vojne vežbe poslednjih godina.

Pjongjang osuđuje vežbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Seula i Vašingtona.

Saveznici kažu da su vežbe neophodne da bi se odvratila Severna Koreja, koja je lansirala rekordan broj projektila u protekloj godini i koja je primećena kako vrši popravke na svom poligonu za testiranje nuklearnog oružja, što izaziva strah od nove nuklearne detonacije po prvi put od 2017.

Vojska Južne Koreje „snažno je osudila“ Severnu Koreju, nazvavši ponovljeno lansiranje projektila teškom provokacijom koja ugrožava mir i bezbednost u regionu, a portparol američkog Stejt departmenta kritikovao je lansiranje kao kršenje više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.