Španska princeza će tri godine obavljati vojnu obuku

Španska princeza će tri godine obavljati vojnu obuku

Princeza Leonor (17) i pretpostavljena špansko-prestolonaslednica proći će trogodišnju vojnu obuku počevši od avgusta, izjavila je u utorak ministar odbrane Margarita Robles.

Španska monarhija se bori da popravi svoj imidž nakon niza skandala tokom protekle decenije, uglavnom povezanih sa bivšim kraljem Huanom Karlosom koji je abdicirao 2014. u korist svog sina, kralja Felipea.

„Kao iu svim parlamentarnim monarhijama (naslednik) mora da ima vojno iskustvo i vojnu karijeru“, rekao je Robles posle sastanka vlade.

Felipeova najstarija ćerka Leonor, koja će za nekoliko meseci završiti dvogodišnji kurs srednje škole na UVC Atlantik koledžu u Velsu, u oktobru puni 18 godina. Ona je prva u naslednom redu, osim ako se ne rodi muški naslednik, a za njom sledi njena sestra Sofija.

„U dogledno vreme, glavnokomandujući oružanim snagama biće žena, a poslednjih godina ulažemo veoma značajne napore da inkorporiramo žene u oružane snage“, rekao je Robles.

Prvu godinu školovanja princeza će dobiti na Vojnoj akademiji Vojske u Saragosi, zatim će ići u pomorsku školu, koja uključuje plovidbu visokim brodom Huan Sebastian Elcano, i završiti studije na Generalnoj vazduhoplovnoj akademiji.

Vlada i Kraljevski dom složili su se da će njena „veoma intenzivna“ vojna obuka prethoditi univerzitetskim studijama, na tragu njenog oca iz 1980-ih.

Huan Karlos je abdicirao usred slučaja poreske prevare koji uključuje članove kraljevske porodice i nakon skandala oko njegovog putovanja u Afriku u lov na slonove u vreme kada je Španija prolazila kroz duboku recesiju.

Bivši monarh živi u Abu Dabiju od avgusta 2020. godine, kada je napustio Španiju nakon što je u Španiji i Švajcarskoj otvoreno nekoliko istraga o navodnim prevarama. Istrage su kasnije obustavljene.