EU predlaže rekonstrukciju tržišta električne energije

EU predlaže rekonstrukciju tržišta električne energije

Evropska komisija je u utorak predložila izmene pravila evropskog tržišta električne energije, kako bi pokušala da poveća korišćenje ugovora o električnoj energiji sa fiksnom cenom, zaštiti potrošače od skokova cena i ubrza prelazak na obnovljivu energiju, preneo je Rojters.

Evropska unija je prošle godine saopštila da će rekonstruisati svoje tržište električne energije nakon što su rezovi u isporuci ruskog gasa doveli do rekordno visokih cena električne energije u Evropi, primoravši industrije da se zatvore i povećaju račune domaćinstava.

„Energetska kriza podstaknuta ruskim napadom na Ukrajinu razotkrila je niz nedostataka u postojećem sistemu“, rekao je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.

„Trenutni okvir se previše fokusirao na kratkoročna tržišta“, dodala je ona.

Predlozi su se zaustavili bez promena koje su neke zemlje tražile na vrhuncu prošlogodišnjih skokova cena.

Predgodišnji nemački ugovor o baznom opterećenju električne energije, evropski standard, dostigao je vrhunac iznad 1.000 evra/MVh prošlog avgusta, kada su cene gasa takođe dostigle rekordne vrednosti.

Sa nemačkim ugovorom o snabdijevanju električnom energijom koji je u utorak bio mnogo niži na 140 evra/MVh, pritisak za reformu je smanjen, iako je Komisija rekla da je potrebno zaštititi potrošače od buduće nestabilnosti.

Predlozi ostavljaju na snazi sadašnji sistem određivanja cena energije na evropskim veleprodajnim tržištima, za koji je Komisija rekla da je pomogao da se spreči nestašica tokom prošlogodišnje energetske krize.

Ali izvršna vlast EU iznela je načine za smanjenje uticaja kratkoročne nestabilnosti tržišta na račune potrošača.

Ako cene energije skoče do ekstremnih nivoa – definisanih kao skokovi veleprodajne cene električne energije za više od 70%, između ostalih uslova – Evropska komisija je rekla da će vladama biti dozvoljeno da privremeno odrede cenu za do 80% električne energije potrošača.

Drugi predlozi bi dali pravo platišama računa da traže ugovore po fiksnoj ceni od velikih snabdevača električnom energijom, a zemlje bi bile u obavezi da spreče snabdevače da isključuju ugrožene potrošače koji ne mogu da plate račune za struju.

Nakon što je skok cena energije doveo do nelikvidnosti i primorao vlade da podrže kompanije ove zime, predlozi predstavljeni u utorak zahtevaju od zemalja da imenuju „isporučioca u krajnjoj instanci“ kako bi potrošači imali rezervnu kopiju ako njihov snabdevač energijom zakaže.

Predlozi takođe imaju za cilj brže izbacivanje gasa iz evropskog energetskog miksa, podržavanjem investicija u obnovljive izvore energije, skladištenje energije i više lokalnih, fleksibilnih izvora energije kako bi se omogućilo bloku da napusti ruska fosilna goriva i ispuni ciljeve klimatskih promena.

Pored toga, Komisija je predložila podsticaje za dugoročne ugovore koji osiguravaju stabilne cene električne energije.

Na primer, državna podrška zemalja EU za nove investicije u energiju vetra, sunca, hidroenergije, geotermalne i nuklearne energije mora biti obavljena putem dvosmernog ugovora za razliku (CfD).

CfD plaćaju proizvođačima fiksnu „izvršnu cenu“ za njihovu električnu energiju, bez obzira na cenu na kratkoročnim energetskim tržištima.

Zemlje bi takođe nudile državne garancije za podsticanje ugovora o kupovini električne energije – još jedan tip dugoročnih ugovora koji bi potrošačima omogućio da kupuju struju direktno od proizvođača električne energije, umesto da se oslanjaju na tržište.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer nazvao je predloge „čvrstom osnovom za početak razgovora“ i rekao da bi trebalo da budu usvojeni ove godine.

Izvor francuskog ministarstva energetike rekao je da su predlozi EU usklađeni sa merama koje je tražila Francuska, uključujući ugovore o prodaji za ulaganja u nuklearne elektrane.

27 zemalja EU i Evropski parlament moraju da pregovaraju i odobre reforme.

Zemlje EU nisu se složile oko toga koliki bi trebalo da bude remont, a Danska, Nemačka i Letonija su među onima koje se protive velikim promenama, dok su države, uključujući Grčku, rekle da je potreban radikalniji redizajn kako bi se sprečilo da cene gasa izazovu skokove cene struje.