Bajden se sastaje sa porodicama žrtava masovne pucnjave

Bajden se sastaje sa porodicama žrtava masovne pucnjave

Američki predsednik Džo Bajden prigrlio je žrtve masovne pucnjave u utorak nekoliko sati nakon što je izdao izvršnu naredbu da pojača proveru prošlosti prodaje oružja u, kako je Bela kuća nazvala najsveobuhvatniju politiku koju predsednik može da donese bez Kongresa.

Putujući u azijsko-američku enklavu Monterej Park u blizini Los Anđelesa, Bajden je saosećao sa preživelima masovne pucnjave 21. januara u kojoj je poginulo 11 ljudi. Takođe je reklamirao izvršnu naredbu koja pojačava proveru prošlosti kupaca oružja i jača saveznu podršku državnim zakonima o crvenoj zastavi koji nameravaju da zaustave prodaju oružja ljudima koji se smatraju opasnim, piše Rojters.

„Ovde sam u ime američkog naroda da žalim sa vama, da se molim sa vama, da vam kažem da ste voljeni, a ne sami“, rekao je Bajden publici u Monterej parku, gradu od 60.000 stanovnika koji je 65 odsto Azijat. , prema podacima američkog popisa.

Nakon govora, Bajden se privatno sastao sa porodicama žrtava i onima koji su prvi odgovorili, saopštila je Bela kuća.

U pucnjavi u plesnoj sali na Lunarnu Novu godinu ubijeno je 11, a ranjeno devetoro, što je uznemirilo blisko povezanu zajednicu. Bajdenova izvršna naredba takođe poziva saveznu vladu da reaguje na masovne pucnjave slično kao na prirodne katastrofe, sugerišući da Vašington pruži savetovanje o traumi i finansijsku pomoć zajednicama kao što je Monterej Park.

Srž izvršne naredbe nastoji da proširi provere prošlosti sa ciljem da se spreči prestupnici ili nasilnici u porodici da kupuju oružje, uglavnom oslanjajući se na dilere oružja sa saveznom licencom da se pridržavaju ili edukuju druge koji možda ne shvataju da su obavezni da vrše proveru prošlosti prema postojećem zakonu, saopštila je Bela kuća.

Sa više od 40.000 američkih smrtnih slučajeva od oružja godišnje, Bajden se kladi da će glasači na predsedničkim izborima 2024. favorizovati proaktivniju kontrolu oružja. Republikanci koji traže nominaciju svoje stranke kako bi se suprotstavili demokrati Bajdenu 2024. sigurno će se zalagati za šire pravo na oružje, koje podržavaju uticajne grupe kao što je Nacionalno streljačko udruženje.

Bajdenova administracija ukazuje na rezultate anketa koji pokazuju da većina Amerikanaca podržava proveru prošlosti.

Prošlogodišnja anketa Rojtersa/Ipsosa pokazala je da 84% ispitanika podržava proveru istorije za svu prodaju vatrenog oružja, a 70% podržava zakone o crvenoj zastavici. Ta anketa je napravljena odmah nakon što je napadač otvorio vatru na školu u Uvaldeu u Teksasu, ubivši 19 učenika i dva nastavnika.

Neki zagovornici prava na oružje protive se provjerama prošlosti, govoreći da krše ustavna prava na posjedovanje oružja, a da ne spreče kriminalce da ga nabave. Oni takođe tvrde da mnogi zakoni o crvenoj zastavi gaze prava na propisani proces.

Grupe za prava na oružje omalovažile su Bajdenovu naredbu kao ponavljanje postojećeg zakona uz prijetnju ličnim slobodama.

„Bajdenova administracija bi trebalo da zahteva da tužioci i zakonodavci koji su meki prema zločinima koriste zakone koji već postoje kako bi zatvorili kriminalce koji zloupotrebljavaju vatreno oružje da bi plijenili nevine Amerikance“, rekao je Lorens Kin, viši potpredsednik NSSF-a, najveće industrije trgovine vatrenim oružjem. grupa.

Dadli Braun, predsednik Nacionalne asocijacije za prava na oružje, rekao je u saopštenju da Bajden „stremi da bude predsednik koji se najviše bori protiv oružja u istoriji naše nacije“.

Predsednik je prošle godine potpisao Dvopartijski zakon o sigurnijim zajednicama, najznačajniji zakon o kontroli oružja u poslednjih 30 godina.

Od tada, republikanci su osvojili kontrolu nad Predstavničkim domom, čime su praktično ukinute sve šanse za donošenje novih zakona o oružju u naredne dve godine, kao što je Bajdenova predložena zabrana jurišnog oružja i časopisa velikog kapaciteta.

Uprkos tome, Bajden je pozvao Kongres da reaguje, žaleći da je zabrana jurišnog oružja iz 1994. povučena 10 godina kasnije.

Pa hajde da završimo posao“, rekao je predsednik. „Zabranite jurišno oružje. Zabranite ih ponovo. Uradite to sada. Dosta. Uradite nešto, uradite nešto veliko.“