Moldavija prokomentarisala sledeću „fantaziju Pridnjestrovlja“

Moldavija prokomentarisala sledeću „fantaziju Pridnjestrovlja“

Zamenik premijera Moldavije za reintegraciju Oleg Serebrjan smatra da nepriznato Pridnjestrovlje pokušava da ograniči pristup stranih zvaničnika regionu proglašavanjem navodnog terorističkog napada Službe bezbednosti Ukrajine na OEBS, prenosi „Evropska istina“.

Zvaničnik moldavske vlade je skrenuo pažnju na to kako je „Pridnistrovja” u početku tvrdila da se sprema „teroristički napad” protiv „predsednika” regiona Vadima Krasnoselskog, a sada izjavljuje da je prva „meta” SBU bila delegacija OEBS-a.

„Takva promena namene izgleda veoma čudno. Možemo samo da nagađamo šta se dešava i zašto se fokus pomerio na OEBS. Možda ih je naljutilo prisustvo OEBS-a u osetljivijim oblastima poslednjih godina, tokom vojnih vežbi ili u zonu bezbednosti uopšte“, citira portal Silver Njuzmejker.

Pretpostavljamo da žele da ograniče prisustvo diplomata OEBS-a u pridnjestrovskom regionu. Ovo je jedno od tumačenja. Posle ove izjave biće sve manje diplomata voljnih da posete region“, dodao je on.

Takođe, vicepremijer Moldavije je izrazio uverenje da Ukrajina neće početi da planira slične akcije, a montira se i snimak ispitivanja osobe koja je navodno umešana u „teroristički napad“.

„Gledao sam video snimak osobe umešane u organizaciju terorističkog napada i učinilo mi se da se ponašao previše ležerno za ispitivanje. Kao da je odlično proučio domaći zadatak. Pitali smo Tiraspolj za više informacija i primio ovaj video snimak, koji ne daje objašnjenje“, rekao je Serebrjan.

„Ne verujemo da Ukrajina stoji iza ovog navodnog napada, nema razloga za to. Ukrajina trenutno ima previše problema da bi uredila još jedan na svojim zapadnim granicama. Naprotiv, verujemo da oni koji žele da naruše imidž Ukrajine insistiraju na takozvanoj ukrajinskoj verziji“, dodao je on.

Podsetimo, takozvani pridnjestrovski „Istražni komitet” je 9. marta objavio privođenje dvojice osumnjičenih koji su navodno planirali „teroristički napad” na rukovodstvo pseudorepublike, navodno po nalogu SBU, koji ukrajinska specijalna služba je oštro demantovala i nazvala to provokacijom koju je orkestrirao Kremlj.

Ranije u utorak, tužilac nepriznatog Pridnjestrovlja Anatolij Gurecki rekao je da se navodno sprema „teroristički napad“ na delegaciju OEBS-a u gradu Benderi po nalogu SBU.