Bela kuća: Bajden će ugostiti irskog premijera Varadkara

Bela kuća: Bajden će ugostiti irskog premijera Varadkara

Američki predsednik Džo Bajden ugostiće u petak irskog premijera Lea Varadkara na sastanku na kojem će izraziti podršku mirovnom sporazumu iz 1998. na Veliki petak i nedavnom sporazumu Britanije i Evropske unije o pravilima trgovine za Severnu Irsku u post-bregzitu, saopštila je Bela kuća.

Lideri će se sastati u Beloj kući na proslavi Dana Svetog Patrika, a takođe će razgovarati o podršci Ukrajini usred tekuće ruske invazije, rekla je u utorak sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer.

„Oni će ponovo potvrditi svoju čvrstu podršku sporazumu Belfast/Veliki petak dok se približavamo njegovoj 25. godišnjici i pozdraviti nedavni sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i EU o Vindzorskom okviru kao važan korak u očuvanju mirovne dividende Sporazuma“, rekao je Žan-Pjer. u saopštenju.

Britanski premijer Riši Sunak prošlog meseca je postigao dogovor sa Evropskom unijom o trgovinskim pravilima za Severnu Irsku nakon Bregzita, rekavši da će to utrti put za novo poglavlje u odnosima Londona sa blokom.

Sporazum ima za cilj da reši pitanja koja su pokrenuta protokolom Severne Irske, složenim sporazumom koji je postavio pravila trgovanja za region pod britanskom upravom, a koje je London dogovorio pre nego što je napustio EU, ali je kasnije rekao da su neizvodljiva.

Pitanje Severne Irske je jedno od najspornijih u vezi sa izlaskom Britanije iz Evropske unije 2020. Povratak na čvrstu granicu između pokrajine i Irske, članice EU, mogao je da ugrozi mirovni sporazum.

Bajden, koji često sa ponosom govori o svojim irskim korenima, pozdravio je sporazum postignut prošlog meseca između Britanije i EU i opisao ga kao „suštinski korak” ka tome da se sačuva mir iz Sporazuma na Veliki petak.