Putin odbacuje teoriju o ulozi Ukrajine u eksplozijama gasovoda

Putin odbacuje teoriju o ulozi Ukrajine u eksplozijama gasovoda

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je u utorak optužbe da bi Ukrajinci mogli da stoje iza eksplozija koje su prošle godine oštetile gasovode Severni tok u Baltičkom moru i insistirao na tome da su za to krive SAD, piše AP.

Putin je to rekao nakon što su Njujork tajms, Vašington post i nemački mediji objavili prošle nedelje priče u kojima se pozivaju na neidentifikovane američke i druge zvaničnike koji kažu da postoje dokazi da su Ukrajina, ili barem Ukrajinci, možda odgovorni. Ukrajinska vlada je negirala umešanost.

Nemački list Die Zeit i nemački javni emiteri ARD i SVR izvestili su da istražitelji veruju da su pet muškaraca i jedna žena koristili jahtu koju je unajmila kompanija u vlasništvu Ukrajine u Poljskoj da izvedu napad. Nemački savezni tužioci potvrdili su da je čamac pretražen u januaru, ali nisu potvrdili prijavljene nalaze.

Putin je tu ideju odbacio kao „čistu besmislicu“.

Ovakvu eksploziju, tako moćnu i na takvoj dubini, mogli su da izvedu samo stručnjaci podržani celokupnim potencijalom države koja ima relevantne tehnologije“, rekao je on u televizijskim komentarima.

Ruski lider je insistirao da je ubeđen da iza eksplozije stoje SAD, rekavši da su u interesu da obustave isporuke jeftinog ruskog prirodnog gasa Nemačkoj i da joj obezbede skuplji tečni prirodni gas.

Kremlj je prošle nedelje opisao tvrdnje o ukrajinskoj umešanosti u eksplozije kao deo zataškavanja od strane Zapada.

Septembarske eksplozije koje su pogodile gasovode Severni tok 1 i Severni tok 2 učinile su ih neoperativnim i izazvale značajno curenje gasa koji je bio u mirovanju u gasovodima. Niko nije preuzeo odgovornost.

Američki zvaničnici su prvobitno sugerisali da je Rusija možda kriva. Rusija je okrivila SAD i Britaniju. Istrage evropskih zemalja, uključujući Dansku, kroz čije vode cevovod ide, i Nemačku tek treba da daju konačne rezultate.