Grčke železničke usluge će se postepeno obnavljati od 22. marta

Grčke železničke usluge će se postepeno obnavljati od 22. marta

Grčka će sledeće nedelje početi da obnavlja železničke usluge obustavljene nakon železničke nesreće, najsmrtonosnije železničke katastrofe u zemlji u istoriji, rekao je u utorak državni ministar koji nadgleda saobraćaj.

Putničke i teretne usluge na ruti koja povezuje Atinu i severni grad Solun, najprometniju železničku mrežu od 2.500 km (1.550 milja), obustavljene su od železničke nesreće 28. februara u kojoj je poginulo 57 ljudi i povređeno više ljudi.

Teretni železnički i prigradski vozovi u prestonici Atini i Solunu nastaviće sa radom 22. marta, rekao je državni ministar Jorgos Gerapetrit, koji je preuzeo transportni portfelj nakon nesreće. U ostatku zemlje putnički vozovi počeće da saobraćaju 1. aprila.

Grčki železničari održali su neprekidne 24-časovne štrajkove, okrivljujući za nesreću godine zanemarivanja, nedovoljnog ulaganja i nedostatka osoblja, što je dovelo do škripave železničke infrastrukture i neispravnih bezbednosnih sistema.

Tužilac istražuje nesreću.

Željeznički sindikati i industrijski izvori ukazali su na sistem daljinskog nadzora i signalizacije, koji kontroliše saobraćaj vozova i vodi mašinovođe, rekavši da godinama nije funkcionisao kako treba.

Gerapetrit je u utorak rekao da će biti angažovano još osoblja. U oblastima gde sistemi signalizacije ne rade, vozovi će morati da smanje brzinu.

Ranije su premijer Kirijakos Micotakis i Gerapetrit o tom pitanju razgovarali sa zvaničnicima grčkog operatera železničke infrastrukture OSE i italijanske kompanije Hellenic Train, koja nadgleda putničke i teretne usluge.

„Moramo da pobedimo u ovom ratu“, rekao je Micotakis na sastanku i dodao da je odlučan da eliminiše faktore koji su doveli do pada.