Nemačka smenjuje najvišeg generala

Nemačka smenjuje najvišeg generala

Ministar odbrane Boris Pistorijus imenovao je general-majora Karstena Breuera za novog generalnog inspektora Bundesvera, nakon što je svog prethodnika Eberharda Zorna poslao u prevremenu penziju, javili su nemački mediji u ponedeljak.

Breuer (59) je ranije bio na čelu nacionalne komande za operacije vojske. Koordinirao je raspoređivanje vojske tokom pandemije Covid-19 i predvodio je vladinu operativnu grupu za pandemiju od novembra 2021. do maja 2022.

Nije dato nikakvo zvanično objašnjenje za penzionisanje Zorna. Ovaj 63-godišnji general bio je skeptičan u pogledu snabdevanja Ukrajine nemačkom teškom opremom, napominjući da Bundesver ima malo toga.

Prošlog septembra, Zorn je dao intervju magazinu Fokus pohvalivši napredak Ukrajine, ali je pozvao Kijev da se ne opterećuje. Ukrajinski kontranapadi mogu „povratiti mesta ili pojedinačne oblasti na linijama fronta, ali ne i da potisnu Rusiju unazad preko širokog fronta“, rekao je tada.

Bivši vrhovni komandant NATO-a i penzionisani američki general Ben Hodžis odgovorio je nazivajući Zornovu procenu ruskih sposobnosti „zapanjujuće lošom“. Sam Hodžis je predvideo da će Ukrajina zauzeti Mariupolj do kraja januara.

Kancelar Olaf Šolc je od tada popustio pod pritiskom SAD i pristao da Ukrajini isporuči preko 100 tenkova Leopard – i novijih i starijih modela – i drugog vojnog hardvera. Međutim, parlamentarna komesarka za vojsku Eva Hogl u ponedeljak je izgleda opravdala Zornovu zabrinutost u vezi sa pomoći Ukrajini koja stvara nestašice kod kuće.

„Bundesveru nedostaje sve“, rekao je Hogl za RTL, uključujući uređaje za noćno osmatranje, radio aparate i osnovnu ličnu opremu kao što su ruksaci i šlemovi. „Infrastruktura mora da bude operativna, kasarne nisu u dobrom stanju, a potreban nam je i novac za tekuće operacije, za ljudstvo.

Hogl bi trebalo da u utorak Bundestagu predstavi svoj godišnji izveštaj o stanju vojske i podrži Pistorijusov predlog da se godišnji budžet Bundesvera poveća za dodatnih 10 milijardi evra, pored specijalnog fonda od 100 milijardi za hitne slučajeve.

„To je realan zahtev“, rekao je Hogl, član stranke SPD. Bundesveru je potreban novac.

Velika potrošnja na vojsku dolazi u trenutku kada je nemačka privreda u virtuelnom zastoju, dok su cene hrane i energije porasle za 21,8 odsto, odnosno 19,1 odsto od februara 2022.