Nova meta za imunoterapiju raka glave i vrata

Nova meta za imunoterapiju raka glave i vrata

Istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalifornije u San Dijegu i Moores Cancer Center pri UC San Diego Health identifikovali su snažnu povezanost između proizvoda gena koji se eksprimuje u većini karcinoma, uključujući najčešći tip raka glave i vrata, i povišenih nivoa bela krvna zrnca koja proizvode antitela unutar tumora.

Nalazi, objavljeni u izdanju PNAS Nekusa od 10. marta 2023. godine, sugerišu potencijalnu novu metu i pristup za imunoterapije raka koje su do sada dale mešovite rezultate za određene vrste raka glave i vrata.

Reverzna transkriptaza telomeraze (TERT) je antigen koji se obilno proizvodi u otprilike 85% tumorskih ćelija. Antigeni su toksini ili druge supstance koje izazivaju imuni odgovor protiv te supstance. Ovo posebno važi za TERT kod pacijenata sa rakom.

Ali efekti ekspresije TERT na regulaciju adaptivnog imuniteta unutar tumora nisu shvaćeni. U novoj studiji, ko-stariji autor studije Maurizio Zanetti, MD, profesor medicine na UC San Diego School of Medicine i šef Laboratorije za imunologiju u UC San Diego Moores Cancer Center, i kolege su koristili podatke o sekvenciranju RNK iz genoma raka. Atlas.

„Naši podaci su se pojavili kroz ciljanu kompjutersku ponovnu analizu Atlasa genoma raka, vrednog skupa podataka za sekvenciranje tumora, vođenog osnovnim principima imunologije“, rekla je ko-stara autorka dr Hana Karter, vanredni profesor na UC San Diego School of Medicina, rekao je.

Konkretno, Zanetti, Carter i njihovi saradnici su pogledali 11 tipova čvrstih tumora da bi istražili potencijalne interakcije između ekspresije TERT i B i T ćelija koje su infiltrirane u mikrookruženje tumora.

B ćelije su ćelije imunog odgovora koje proizvode antitela na antigene, od bakterija i virusa do toksina. T ćelije su imune ćelije koje ciljaju i uništavaju ćelije u telu koje su preuzeli antigeni ili su postale kancerogene. Ali B ćelije takođe predstavljaju antigene T ćelijama koje pokreću njihovu aktivaciju u procesu.

Istraživači su otkrili pozitivnu korelaciju između ekspresije TERT i B i T ćelija kod četiri tipa raka, sa najjačom asocijacijom na karcinom skvamoznih ćelija glave i vrata, stanje koje se razvija u sluzokoži usta, nosa i grla.

Otkrili su da su pacijenti kod kojih je pronađena ova povezanost povezani sa povoljnijim kliničkim ishodima. Nalazi, rekao je Zanetti, sugerišu de novo formiranje limfoidnih struktura unutar tumora od strane B i T limfocita sa TERT-om kao potencijalnim povezujućim antigenom.

Karcinom skvamoznih ćelija glave i vrata (HNSCC) je šesti najčešći malignitet. On čini 90% svih karcinoma glave i vrata. Primarni uzroci bolesti su dugotrajna upotreba duvana, konzumiranje alkohola i infekcija visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa.

U Sjedinjenim Državama godišnje ima oko 66.000 novih dijagnoza raka glave i vrata i 15.000 smrtnih slučajeva. Smrtnost od HNSCC je visoka. Otprilike 50 do 60% pacijenata umre u roku od godinu dana od postavljanja dijagnoze; ukupna petogodišnja stopa preživljavanja (pacijenti živi pet godina nakon dijagnoze) je 50%.

Lečenje tumora HNSCC koji se ne mogu ukloniti hirurškim putem sastoji se od hemoterapije, zračenja i terapije kontrolnih tačaka imuniteta, iako samo mali deo pacijenata ima koristi od tretmana kontrolnih tačaka imuniteta. Zanetti je rekao da novi nalazi ukazuju na potencijalno nove načine lečenja HNSCC-a, posebno kod pacijenata sa većim rizikom od lošijih ishoda.

„Imunoterapija protiv raka se odnosi na lečenje pacijenta korišćenjem sopstvenog imunološkog sistema u borbi protiv maligniteta. U idealnom slučaju, trebalo bi da se ojačaju mehanizmi koji već postoje kod pacijenata“, rekao je Zaneti.

„Trenutni naglasak je na neoantigenima (proteini koji se formiraju na ćelijama raka kada se pojave određene mutacije u DNK tumora) i inhibitorima imunih kontrolnih tačaka (lekovi kao što su monoklonska antitela) koji ciljaju i blokiraju akcije koje pomažu u zaštiti ćelija raka od napada T ćelija. Ali ove terapije su samo delimično efikasne i samo kod nekih vrsta karcinoma.Naši nalazi pružaju dokaz da je visoka ekspresija TERT ključni signal koji generiše visoke nivoe B i T ćelija unutar tumora, što sugeriše novi način za razvoj intratumorske imunoterapije za jačanje antitumorski imunitet je već uspostavljen.“