Slovenački premijer poziva Bosnu da prihvati „istorijski“ trenutak za integraciju u EU

Slovenački premijer poziva Bosnu da prihvati „istorijski“ trenutak za integraciju u EU

Slovenački premijer Robert Golob pozvao je u ponedeljak bosanske lidere da prihvate „istorijski trenutak“ koji je nastao ratom u Ukrajini i započnu reforme koje zahteva Evropska unija kako bi se ubrzao proces članstva te balkanske zemlje, prenosi Rojters.

Slovenija je bila najsnažnija podrška nastojanju Bosne da postane kandidat za pridruživanje bogatom 27-članom bloku, koji je odobren u decembru uprkos lošim reformskim rezultatima u etnički podeljenoj zemlji.

Golob, koji je izabrao Sarajevo za svoju prvu posetu regionu Zapadnog Balkana otkako je preuzeo taj posao prošle godine, rekao je da je ruska agresija na Ukrajinu pretvorila skeptike u Briselu u pristalice procesa proširenja EU, a to je „istorijski“.

„Već 20 godina administrativna pitanja su u stvarnosti zaustavljala proces proširenja, dok je danas proces proširenja EU postao politički proces koji želimo da nastavimo“, rekao je Golob na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa premijerkom BiH Borjanom Krišto.

„Slovenija želi da bude ne samo prijatelj na tom putu već i najveći saveznik i zato ćemo vam ponuditi svu moguću pomoć, od tehničke do administrativne i finansijske podrške“, rekao je on.

Slovenija je među tri najveća investitora u BiH, a Golob je rekao da njeni privatni investitori vide veliki potencijal u obnovljivim izvorima energije u zemlji.

Nakon razornog rata 1990-ih u kojem je ubijeno oko 100.000 ljudi, Bosna je i dalje etički i politički podijeljena između srpskih, bošnjačkih i hrvatskih grupa.