SAD produžile program za izbeglice iz Ukrajine za godinu dana

SAD produžile program za izbeglice iz Ukrajine za godinu dana

Ministarstvo za nacionalnu bezbednost SAD odlučilo je da produži period boravka državljana Ukrajine koji su ušli na teritoriju SAD u okviru programa Ujedinjene za Ukrajinu za još godinu dana, piše AP.

Odluka se odnosi na Ukrajince koji su stigli u SAD u okviru programa od 24. februara do 25. aprila 2022. godine na osnovu humanitarnog statusa. Za dobijanje boravišne dozvole ne moraju da podnesu nikakva dokumenta.

Tokom naredne četiri nedelje, Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD će pregledati slučajeve Ukrajinaca koji ispunjavaju uslove, počevši od onih koji su stigli najranije.

Program „Ujedinjeni za Ukrajinu” daje pravo ulaska u SAD i boravka u zemlji do dve godine uz humanitarnu dozvolu. Da bi učestvovao u programu, Ukrajinaca mora podržati sponzor koji pristaje da mu pruži finansijsku podršku tokom boravka u SAD.

Ukrajinci koji su stigli u okviru programa „Jedinstvo za Ukrajinu” po pravilu su dobijali dvogodišnju humanitarnu uslovnu slobodu u SAD.

Programi koji daju dozvolu za humanitarni boravak u SAD su obično privremeni i osmišljeni na jednu ili dve godine. Kako se približavao jednogodišnji rok programa Ujedinjeni za Ukrajinu, ukrajinske izbeglice su strahovale da će biti prinuđene da napuste Države.

Imajte na umu da je od decembra 2022. više od 82.000 Ukrajinaca i članova njihovih porodica iskoristilo prednosti programa Jedinstvo za Ukrajinu i ušlo u Sjedinjene Američke Države od početka rata punih razmera.

Oni Ukrajinci koji su bili u Sjedinjenim Državama u vreme kada je Rusija započela rat mogu da iskoriste program „privremene zaštite“, koji se odnosi i na državljane Avganistana, Burme, Etiopije, Haitija, Kameruna, Somalije, Sudana, Venecuele i Jemena. . Procenjuje se da ih je oko 20.000 i imaju pravo da ostanu u SAD samo godinu dana.