Boing će prodati skoro 80 ​​787 aviona saudijskim avio-kompanijama

Boing će prodati skoro 80 ​​787 aviona saudijskim avio-kompanijama

Očekuje se da će Boeing prodati skoro 80 ​​787 aviona drimlajner dvema saudijskim avio-kompanijama, preneo je Rojters.

Najava se očekuje već u utorak, a očekuje se da će avioni imati kataloške cene od skoro 37 milijardi dolara. Vall Street Journal je ranije objavio plan. Avio-kompanije obično dobijaju neotkrivene popuste pri kupovini aviona.

Državna kompanija Saudi Arabian Airlines (Saudia) i nova nacionalna aviokompanija Riiadh Air će nabaviti Boeing 787, rekao je izvor. Očekuje se da će aviokompanije kupiti ukupno 78 787 i imati opcije da kupe još 43, rekao je izvor.

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman u nedelju je zvanično najavio osnivanje kompanije Rijad Er, sa veteranom industrije Tonijem Daglasom kao izvršnim direktorom, dok se kraljevstvo kreće da se takmiči sa regionalnim transportnim i putničkim čvorištima.

Rijad Er će opsluživati više od 100 destinacija širom sveta do 2030. godine, koristeći lokaciju kraljevstva između Azije, Afrike i Evrope, objavila je državna novinska agencija SPA.

Očekuje se da će nova avio-kompanija dodati 20 milijardi dolara rastu BDP-a Saudijske Arabije koja nije naftna i otvoriti više od 200.000 radnih mesta, direktno i indirektno, navodi se u saopštenju.

Rijad er je u potpunom vlasništvu saudijskog fonda suverenog bogatstva, Fonda za javna ulaganja (PIF), koji ima više od 600 milijardi dolara imovine i glavni je pokretač napora kraljevstva da diversifikuje svoju ekonomiju i odvikne se od nafte.

U oktobru je Saudijska Arabija bila u odmaklim pregovorima da naruči skoro 40 aviona A350 od Erbasa, dok je Boeing takođe lobirao za deo proširenja transporta kraljevstva, rekli su izvori iz industrije Rojtersu.