Vlada SAD pokušava da zaustavi potencijalnu bankarsku krizu

Vlada SAD pokušava da zaustavi potencijalnu bankarsku krizu

Vlada SAD je u nedelju preduzela vanredne korake da zaustavi potencijalnu bankarsku krizu nakon istorijskog propasti banke Silicijumske doline, uveravajući štediše u propaloj finansijskoj instituciji da će moći brzo da pristupe svom novcu, piše AP.

Najava je usledila usred strahovanja da bi se faktori koji su doveli do propasti banke u Santa Klari u Kaliforniji mogli da se šire, a samo nekoliko sati pre nego što je trgovanje počelo u Aziji. Regulatori su radili ceo vikend na pokušaju da pronađu kupca za banku, što je bio drugi najveći bankovni propad u istoriji. Činilo se da su ti napori propali od nedelje.

U znak brzog finansijskog krvarenja, regulatori su objavili da je njujorška banka Signature propala i da je zaplenjena u nedelju. Sa imovinom od više od 110 milijardi dolara, Signature Bank je treća najveća banka koja je propala u istoriji SAD.

Ministarstvo finansija, Federalne rezerve i FDIC saopštili su u nedelju da će svi klijenti Banke Silicijumske doline biti zaštićeni i imati pristup svojim sredstvima i najavili su korake osmišljene da zaštite klijente banke i spreče više bankrota.

„Ovaj korak će osigurati da američki bankarski sistem nastavi da obavlja svoju vitalnu ulogu zaštite depozita i omogućavanja pristupa kreditima domaćinstvima i preduzećima na način koji promoviše snažan i održiv ekonomski rast“, ​​navodi se u zajedničkom saopštenju agencija.

Regulatori su morali da požure da zatvore banku Silicijumske doline, finansijsku instituciju sa imovinom većom od 200 milijardi dolara, u petak kada je doživeo tradicionalni napad na banku gde su deponenti požurili da povuku svoja sredstva odjednom. To je drugi najveći propad banke u istoriji SAD, iza samo propasti Vashington Mutual-a iz 2008.

Neki istaknuti rukovodioci Silicijumske doline strahovali su da će, ako Vašington ne spase propalu banku, klijenti krenuti na druge finansijske institucije u narednim danima. Cene akcija su pale u poslednjih nekoliko dana u drugim bankama koje opslužuju tehnološke kompanije, uključujući First Republic Bank i PacVest Bank.

Među klijentima banke je niz kompanija iz kalifornijske vinske industrije, gde se mnoge vinarije oslanjaju na banku Silicijumske doline za kredite, i tehnološki startupi posvećeni borbi protiv klimatskih promena.

Sunrun, koji prodaje i iznajmljuje sisteme za solarnu energiju, imao je manje od 80 miliona dolara gotovinskih depozita kod banke Silicijumske doline od petka i očekuje da će imati više informacija o očekivanom oporavku u narednoj sedmici, navodi se u saopštenju kompanije.

Stitchfik, popularni sajt za maloprodaju odeće, otkrio je u nedavnom tromesečnom izveštaju da ima kreditnu liniju do 100 miliona dolara kod banke Silikonske doline i drugih zajmodavaca.

Banka Silicijumske doline počela je da pada u stečaj kada su njeni klijenti, uglavnom tehnološke kompanije kojima je bio potreban novac dok su se borile da dobiju finansiranje, počeli da povlače svoje depozite. Banka je morala da proda obveznice sa gubitkom da bi pokrila povlačenja, što je dovelo do najvećeg propasti jedne američke finansijske institucije od vrhunca finansijske krize.

Jelen je opisala rastuće kamatne stope, koje su Federalne rezerve povećale u cilju borbe protiv inflacije, kao osnovni problem banke Silicijumske doline. Mnoga njena imovina, kao što su obveznice ili hartije od vrednosti obezbeđene hipotekom, izgubile su tržišnu vrednost kako su stope rasle.

Sheila Bair, koja je bila predsjedavajuća predsjedavajućeg FDIC-a tokom finansijske krize 2008. godine, prisjetila se da smo, uz skoro sve propasti banaka tokom tog vremena, „prodali propalu banku zdravoj banci. I obično bi zdrav sticalac takođe pokrio neosigurane jer su želeli da vrednost franšize tih velikih štediša bude tako optimalna, to je najbolji ishod.

Ali za banku Silikonske doline, rekla je za NBC-jev „Meet the Press“, „ovo je bio neuspeh u likvidnosti, bila je to akcija banke, tako da nisu imali vremena da se pripreme za plasiranje banke na tržište. Dakle, oni to moraju da urade sada, i igraju nadoknađivanje.“