Izrael pogađa oblasti u sirijskoj provinciji Hama

Izrael pogađa oblasti u sirijskoj provinciji Hama

Izrael je u nedelju izveo nekoliko raketnih udara na oblasti u sirijskoj provinciji Hama i priobalnim selima Tartus, javili su sirijski državni mediji, preneo je Rojters.

Rakete su letele iz celog severnog Libana ka njihovim ciljevima, a tri vojna lica su povređena prema izveštaju, koji ne daje više detalja. Portparol izraelske vojske odbio je komentar.

Izraelski vazdušni napad je u utorak izbacio aerodrom u Alepu i naneo „materijalnu štetu“ aerodromu, javljaju sirijski državni mediji.

Zapadni obaveštajni izvori kažu da je napad na aerodrom bio usmeren na pošiljke iranskog oružja koje je dopremano vazdušnim putem pod zaštitom humanitarne pomoći i humanitarne pomoći desetinama aviona koji su sletali na aerodrom za ljude pogođene prošlomesečnim zemljotresom.

Izrael je poslednjih meseci pojačao udare na sirijske aerodrome i vazdušne baze kako bi poremetio sve veću upotrebu iranskih vazdušnih linija za snabdevanje za isporuku oružja saveznicima u Siriji i Libanu, uključujući libanski Hezbolah koji podržava Iran.

Izrael je godinama izvodio napade na, kako je opisao, mete povezane sa Iranom u Siriji, gde je uticaj Teherana porastao otkako je počeo da podržava predsednika Bašara al-Asada u građanskom ratu koji je počeo 2011.

Udari su deo eskalacije sukoba niskog intenziteta koji se naziva „rat između ratova“, čiji je cilj bio usporavanje iranskog učvršćivanja u Siriji, kažu izraelski vojni stručnjaci.

Iranske proksi milicije, koje predvodi Hezbolah, sada imaju vlast u ogromnim oblastima u istočnoj, južnoj i severozapadnoj Siriji i u nekoliko predgrađa oko prestonice.