Bela kuća poriče da je odobrila naftni projekat na Aljasci

Bela kuća poriče da je odobrila naftni projekat na Aljasci

Administracija Džoa Bajdena odbacila je više medijskih izveštaja u kojima se tvrdi da je američki predsednik odlučio da da zeleno svetlo za masovni razvoj nafte na Aljasci, što je klimatski aktivista Al Gor ocenio kao „neoprezno neodgovorno“.

„Nikakve konačne odluke nisu donete“, rekla je u petak sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer, dodajući da „pogreši svako ko kaže da je doneta konačna odluka“. Ona je dala svoje komentare nakon što su Njujork tajms, Blumberg i Si-En-En izvestili da će Bajdenova administracija sledeće nedelje objaviti odobrenje projekta nafte Villov na Arktiku Aljaske.

Razvoj vredan 8 milijardi dolara, koji je ConocoPhillips najavio u januaru 2017., proizveo bi oko 180.000 barela nafte dnevno na svom vrhuncu, povećavajući snabdevanje SAD energijom i produžavajući održivost naftovoda od 800 milja koji transportuje naftu sa severne padine Aljaske. Trans-Aljaski naftovod može nositi ne manje od oko 300.000 barela dnevno tokom zimskih meseci. Proizvodnja North Slopea pala je na čak 403.000 barela dnevno prošle godine, što je pad u odnosu na vrhunac iz 1980-ih od skoro 2 miliona barela dnevno, prema vladinim podacima.

Villov bi takođe mogla pomoći da se osigura ekonomsko blagostanje Aljaske, koja se oslanja na naftu za oko 36% svog BDP-a i 85% državnog prihoda. Međutim, Bajden će se verovatno suočiti sa velikom reakcijom unutar svoje stranke ako odobri projekat jer se nalazi u netaknutim nacionalnim rezervama nafte na Aljasci, najvećem delu neometanog javnog zemljišta u zemlji.

„Ne moramo da podržavamo industriju fosilnih goriva novim, višegodišnjim projektima koji su recept za klimatski haos“, rekao je Gor za britanski Gardijan u petak. „Umesto toga, moramo da prekinemo ekspanziju nafte, gasa i uglja i prihvatimo obilna klimatska rešenja na dohvat ruke. Bivši potpredsednik SAD je navodno stekao bogatstvo od 330 miliona dolara i prima 2 miliona dolara mesečne plate od investicione firme koja se bavi klimom.

Prema izveštajima medija, Bajdenovo unutrašnje odeljenje će u narednih nekoliko dana objaviti odobrenje projekta Villov. Senatorka Liza Murkovski, republikanka sa Aljaske, potvrdila je da je odluka „neminovna“. Ona i drugi zakonodavci iz države sastali su se sa Bajdenom ranije ovog meseca kako bi lobirali za razvoj kompanije ConocoPhillips.

Bajden je obećao tokom svoje predsedničke kampanje 2020. da će prekinuti nova bušenja nafte i prirodnog gasa na saveznim zemljama i ubrzati prelazak sa fosilnih goriva. Ipak, kritikovan je što je svojom politikom doprineo visokim cenama energije, što ga je navelo da podstakne naftne kompanije da povećaju snabdevanje.