Predsednik Čilea uzdrmao vladu, smenio pet ministara

Predsednik Čilea uzdrmao vladu, smenio pet ministara

Predsednik Gabrijel Borić uzdrmao je u petak svoj kabinet, smenivši pet od svoja 24 ministra uoči početka svoje druge godine na vlasti, najavljujući promenu dva dana nakon što su čileanski poslanici odbacili predloženu reviziju poreza za finansiranje većine svog vladinog programa, prenosi AP.

To je bio drugi put da je Borić izvršio veliku rekonstrukciju Vlade. Prethodni remont je usledio u septembru kada je 62 odsto birača odbacilo novi ustav koji je zastupao predsednik.

Antonija Urejola smenjena je u petak sa mesta ministra spoljnih poslova i zamenjena je Albertom van Klaverenom, karijernim diplomatom koji je bio pomoćnik sekretara za spoljne poslove 2006-2009.

Predsednik je imenovao i nove ministre koji će nadgledati ministarstva javnih radova, kulture, nauke i sporta.

Borić, koji je pretrpeo nagli pad svog rejtinga otkako je preuzeo dužnost najmlađeg predsednika u zemlji, priznao je da se njegova administracija suočava sa problemima.

„Imali smo poteškoća, ko bi to mogao poreći? rekao je 37-godišnji lider, čija se administracija bori da se bori protiv inflacije i nasilnog kriminala.

Rekonstrukcija kabineta usledila je nakon neočekivanog poraza Borića u sredu pošto je Kongres odbacio poreski paket koji bi pomogao predsedniku da finansira svoju progresivnu socijalnu agendu.

Ministar finansija Mario Marsel rekao je da se bez poreske revizije ne može finansirati obećano povećanje penzija sa 257 dolara na 312 dolara. On je rekao da isto važi i za smanjenje dugih lista čekanja za bolnice i dodavanje više resursa za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Predsednik je rekao da će nastaviti da se zalaže za proširenje raspodele bogatstva, povećanje penzija i povećanje minimalne zarade.

Rodrigo Espinoza, direktor Fakulteta za menadžment na Univerzitetu Dijego Portales, rekao je da je jedna od poteškoća sa kojima se Borić sada suočava to što „značajan deo njegovog programa više neće imati finansiranje“.