Meksički predsednik: Fentanil je američki problem

Meksički predsednik: Fentanil je američki problem

Kriza s fentanilom koja svake godine odnese desetine hiljada američkih života je sama posledica SAD, rekao je meksički predsednik Andres Manuel Lopes Obrador, poznat kao AMLO, u saopštenju u četvrtak.

„Ovde ne proizvodimo fentanil, i nemamo konzumaciju fentanila“, nastavio je AMLO, savetujući Amerikance da se „brine o svom problemu društvenog propadanja“ umesto da vode bukvalni rat protiv narko kartela.

Meksički lider je tvrdio da epidemija zavisnosti severno od granice ima više veze sa društvenim bolestima kao što su porodice sa jednim roditeljem, roditelji koji iseljavaju odraslu decu i odraslu decu koja skrivaju svoje starije rođake u staračkim domovima „i posećuju ih jednom godišnje“, nego bilo kakva pitanja na strani ponude, iako je njegova vlada zaplenila desetine miliona doza leka poslednjih godina.

Izjava AMLO-a usledila je nakon poziva američkog senatora Lindzi Grejama (R-Južna Karolina) da „oslobodi bes i moć SAD protiv ovih kartela“. Ističući da ne želi da „napadne Meksiko“, ozloglašeni ratoborni republikanac je tvrdio da Pentagon treba da „uništi laboratorije za drogu koje truju Amerikance“.

Meksički predsednik osudio je Grejemove reči kao „uvredu za Meksiko i nedostatak poštovanja naše nezavisnosti i suvereniteta“, zapretivši da će reći svim Meksikancima i Hispancima koji žive u SAD da glasaju protiv „nehumane i intervencionističke“ Republikanske partije.

Sekretar spoljnih poslova Marselo Ebrard složio se da je predlog senatora „katastrofalan“ za saradnju dve zemlje. „Oni znaju da epidemija fentanila nije nastala u Meksiku, već u Sjedinjenim Državama“, napisao je diplomata u četvrtak na Tviteru, tvrdeći da se „sada protiv fentanila radi više nego ikada“ i navodeći nedavnu zaplenu šest tona fentanila koji je inače bi ušao u američka tela.

Narkokarteli koji su ranije selili heroin i kokain prešli su na mnogo unosnije sintetičke fentanil i metamfetamin, kupujući hemikalije prekursore iz inostranstva i praveći drogu u ogromnim superlaboratorijama. Dok se fentanil, koji je 50 puta jači od heroina, retko koristi u Meksiku, vlada je nedavno pokrenula kampanju da upozori građane da se udalje od njega, koristeći slike snimljene iz oblasti američkih gradova prepunih drogom.

Američka uprava za borbu protiv droga zaplenila je više od 379 miliona doza fentanila prošle godine, dovoljno da ubije svaku osobu u SAD. Oko 70.000 Amerikanaca umire od predoziranja opioidima svake godine, što je broj koji se stalno povećava od 1990-ih, kada je blokbaster lek protiv bolova OkiContin kompanije Purdue Pharmaceuticals – koji se prodaje kao ne stvara naviku – doveo milione Amerikanaca u zavisnost.