Češka odbila da prizna crkvu od konoplje kao religiju

Češka odbila da prizna crkvu od konoplje kao religiju

Vrhovni administrativni sud Češke Republike, posle višegodišnjih parnica, doneo je odluku da se takozvana crkva konoplje ne može smatrati religijom, a njeni sledbenici ne mogu da registruju relevantne organizacije, navodi u sudskoj odluci kojom raspolaže „Evropska istina”.

Tužbu je podneo češki državljanin i „predstavnik organizacionog odbora“ Crkve konoplje Dušan Dvoržak, koji je više puta osuđivan na zatvorsku kaznu zbog posedovanja kanabisa. Čovek promoviše medicinske prednosti upotrebe marihuane, zbog čega su ga kritikovali lekari i aktivisti za ljudska prava.

Dvoržak je još 2016. godine podneo zahtev Ministarstvu kulture za registraciju Crkve kanabisa. Agencija ga je konačno odbila tri godine kasnije. Tada su stručnjaci koje je dovelo ministarstvo sugerisali da je svrha registracije „crkve“ da se dobije pravna zaštita za korisnike kanabisa.

Ministarstvo kulture Češke je na kraju došlo do zaključka da „crkva“ ne ispunjava uslove definisane zakonom, a njen veroispovest se ne može smatrati verskim. Gradski sud u Pragu, gde je Dvoržak pokušao da uloži žalbu na odluku, takođe je stao na stranu ministarstva.

U žalbi Vrhovnom upravnom sudu, Dvoržak je tvrdio da ne postoji univerzalno prihvaćena definicija religije u međunarodnom pravu, te da stoga taj termin treba tumačiti u širem smislu, a ne samo kao verovanje u boga ili bogove.

U slučaju Crkve konoplje, prema njegovim rečima, reč je o verovanju da kanabis povezuje svet preko kanabinoida, odnosno specifičnih supstanci koje se u njemu nalaze. U žalbi se takođe tvrdilo da kanabis, poput hrišćanskog mesije Isusa, ima sposobnost da leči bolesne.

Sud je na kraju zaključio da učenje Crkve konoplje nije ispunilo metafizički test. Prisustvo i efekti kanabinoida mogu se empirijski ispitati i stoga je, prema mišljenju sudija, reč o nauci, a ne o veri.

„Poređenje kanabisa sa Isusom i njegove isceliteljske moći ne menja stvar, jer hrišćanska vera izvor isceliteljske moći Isusove vidi u Bogu, dok je Crkva konoplje zasnovana na verovanju u lekovita svojstva kanabisa. čiji je lekoviti potencijal zasnovan na njegovom sastavu“, – navodi se dalje u argumentima.

„Koliko god verovanje podnosioca predstavke u dobrobiti kanabisa bilo iskreno, po mišljenju Suda, to može biti samo sekularno uverenje, a ne versko, što je sastavni preduslov svakog verskog društva ili crkve“, zaključuje se.

Upotreba bilo koje droge se ne goni u Češkoj. Međutim, svako lice može biti krivično gonjeno zbog posedovanja droge čak i za ličnu upotrebu. Istovremeno, zakoni razlikuju skladištenje velikih i malih količina supstanci. Granica malih i velikih količina je 15 grama. Maksimalna kazna za posedovanje manje količine sušene konoplje je kazna od 15.000 kruna (600 evra).