Jelen izrazila poverenje regulatorima nakon sastanka o SVB-u

Jelen izrazila poverenje regulatorima nakon sastanka o SVB-u

Američka ministarka finansija Dženet Jelen sastala se u petak sa bankarskim regulatorima kako bi razgovarala o kolapsu SVB finansijske grupe i izrazila „puno poverenje“ u njihove sposobnosti da odgovore na situaciju i da će SAD. bankarski sistem ostaje otporan, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Trezor je u saopštenju naveo da se Jelen sastala sa zvaničnicima Federalnih rezervi, Federalne korporacije za osiguranje depozita i Kancelarije kontrolora valute u petak kako bi razgovarali o razvoju događaja sa SVB, koji posluje kao banka Silicijumske doline.

„Sekretarka Jelen je izrazila puno poverenje u bankarske regulatore da preduzmu odgovarajuće mere kao odgovor i napomenula da je bankarski sistem i dalje otporan i da regulatori imaju efikasne alate za rešavanje ove vrste događaja“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kalifornijski bankarski regulatori su u petak zatvorili SVB, imenovali FDIC kao stečajnog upravnika koji će zaštititi štediše u zajmodavcu koji je fokusiran na startup. Propast banke bila je najveća od finansijske krize 2008-2009.

U svedočenju ranije u petak pred Komitetom za načine i sredstva Predstavničkog doma SAD, Jelen je upitana o situaciji SVB i rekla: „Postoje nedavni događaji koji se tiču nekoliko banaka koje veoma pažljivo pratim. A kada banke dožive finansijske gubitke, to jeste i trebalo bi da zabrinjava“.