Estonija uhapsila političara zbog putovanja u Rusiju

Estonija uhapsila političara zbog putovanja u Rusiju

Vlasti Estonije saopštile su u petak da je političar Aivo Peterson uhapšen pod sumnjom za aktivnosti protiv države, zajedno sa još dve osobe čija imena nisu objavljena. Služba bezbednosti baltičke zemlje privela je Petersona u gradu Narva Joesuu, na granici sa Rusijom.

Privedena su dva državljana Estonije i jedan ruski državljanin sa stalnim boravkom, potvrdio je lokalnim medijima portparol bezbednosne policije Haris Puuzep, identifikujući samo Petersona po imenu. Puusepp nije ponudio nikakve detalje o optužbama protiv njih, rekavši samo da ih državni tužioci istražuju za „stvaranje udruženja protiv Republike Estonije“.

Peterson je istaknuti član Zajedno (poznatog na estonskom kao Koos, a na ruskom kao Vmeste), levičarskog političkog pokreta koji se zalaže za miran suživot Estonaca i Rusa. On se kandidovao za parlament kao kandidat Ujedinjene estonske levice na prošlonedeljnim izborima. Njegovo hapšenje predstavlja represiju vlade, rekao je aktivista Zajedno Andrej Pozdnjakov za izdanje Postimees.

Estonski mediji, kao što su Postimees i državni emiter ERR, opisali su Petersona kao „prokremljskog aktivistu“ i optužili ga za „proruske izjave“.

Krajem februara, Peterson je otputovao u Rusiju i na društvenim mrežama pojavila se fotografija njegove posete Donjecku. Ministar unutrašnjih poslova Lauri Laanemets rekao je da je političar morao da sarađuje sa ruskim obaveštajnim službama da bi se tako približio bojnom polju i proglasio ga bezbednosnom pretnjom za Estoniju. Granično obezbeđenje je navodno nekoliko sati pratilo Petersona 6. marta, kada se vratio iz Rusije, ali ga je na kraju pustilo.

Ljudi koji govore ruski čine otprilike četvrtinu estonske populacije od 1,3 miliona. Baltička država, koja je članica EU i NATO-a, zauzela je tvrd stav prema Moskvi oko sukoba u Ukrajini. Poslednjih meseci, Talin je izneo predlog o smanjenju obrazovanja na ruskom jeziku i rekao da će čak i ukrajinske izbeglice morati da nauče estonski ako žele da ostanu.

Opozicija je optužila premijerku Kaju Kalas za „krađu” poslednjih izbora, koji su uključivali dan lično glasanje 6. marta nakon nedelju dana glasanja na mreži.