Nova ultrazvučna metoda mogla bi da dovede do lakše dijagnoze bolesti

Nova ultrazvučna metoda mogla bi da dovede do lakše dijagnoze bolesti

Istraživači sa Univerziteta u Šefildu razvili su novu ultrazvučnu metodu kojom se po prvi put može meriti nivo napetosti u ljudskom tkivu — ključni indikator bolesti.

Proboj, koji je napravio dr Artur Gauer sa univerzitetskog odeljenja za mašinstvo, zajedno sa istraživačima sa Harvarda, Univerziteta Tsinghua i Univerziteta u Galveju, mogao bi da se iskoristi za izgradnju novih ultrazvučnih mašina koje su u stanju da bolje dijagnostikuju abnormalno tkivo, ožiljke. i rak.

Ultrazvuk koristi zvučne talase za stvaranje slike organa unutar ljudskog tela. Međutim, slike proizvedene trenutnim tehnikama koje se koriste u zdravstvu obično nisu dovoljne da se dijagnostikuje da li su tkiva abnormalna. Da bi poboljšali dijagnozu, istraživači su razvili način merenja sila kao što je napetost pomoću ultrazvučne mašine. Napetost se stvara u svim živim tkivima, tako da njeno merenje može pokazati da li tkivo funkcioniše ispravno ili je zahvaćeno bolešću.

Istraživači su iskoristili tehniku iz železničkog projekta na Univerzitetu u Šefildu, koji koristi zvučne talase za merenje napetosti duž železničkih pruga. Tehnika, koja se koristi i za šinski i za medicinski ultrazvuk, zasniva se na jednostavnom principu: što je veća napetost, to se zvučni talasi brže šire. Koristeći ovaj princip, istraživači su razvili metodu koja šalje dva zvučna talasa u različitim pravcima. Napetost se zatim povezuje sa brzinom talasa korišćenjem matematičkih teorija koje su razvili istraživači.

Prethodne ultrazvučne metode su se borile da pokažu razliku između ukočenog tkiva ili tkiva pod tenzijom. Razvijena tehnika je prva sposobna da izmeri napetost za bilo koju vrstu mekog tkiva, a da se ništa o tome ne zna. U novom radu, objavljenom u časopisu Science Advances, istraživači opisuju novu metodu i pokazuju kako su je koristili za merenje napetosti unutar mišića.

Dr Artur Gauer, predavač dinamike na Univerzitetu u Šefildu, rekao je: „Kada odete u bolnicu, lekar može da koristi ultrazvučni uređaj da stvori sliku organa, kao što je jetra ili neki drugi deo vašeg tela. , kao što su creva, kako bi im pomogli da istraže šta bi mogao biti uzrok problema. Jedno od ograničenja ultrazvuka koji se sada koristi u zdravstvu je to što sama slika nije dovoljna da se dijagnostikuje da li je neko od vaših tkiva abnormalno.“

„Ono što smo uradili u našem istraživanju je razvoj novog načina korišćenja ultrazvuka za merenje nivoa napetosti u tkivu. Ovaj nivo detalja može nam reći da li su tkiva abnormalna ili su zahvaćena ožiljcima ili bolešću. Ova tehnika je prvi put da se ultrazvuk može koristiti za merenje sila unutar tkiva, a sada bi se mogao koristiti za izgradnju novih ultrazvučnih mašina koje mogu ranije dijagnosticirati abnormalno tkivo i bolest.“