Ukrajina počela da razgovara o obuci pilota sa Norveškom

Ukrajina počela da razgovara o obuci pilota sa Norveškom

Tokom posete norveškog ministra odbrane Bjorna Arilda Grama Ukrajini, razgovarano je o početku saradnje na obuci ukrajinskih pilota, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, prenosi „Evropska istina“.

On je zahvalio Norveškoj na vojnoj podršci koja je omogućila jačanje protivvazdušne odbrane, artiljerije i drugih vrsta trupa, a pomenuo je i odobreni program dugoročne budžetske podrške Ukrajini u iznosu od sedam milijardi dolara za pet godina.

„Razgovarali smo o dodatnim koracima koje možemo da preduzmemo zajedno sa Norveškom da ovo proleće bude uspešno i za ukrajinsku odbranu i za izglede panevropske bezbednosti. Inače, počinjemo da komuniciramo sa Norveškom o mogućnostima misije obuke za naši piloti“, dodao je šef države.

Nisu navedeni drugi detalji o mogućoj obuci ukrajinskih pilota u Norveškoj.

Ranije su američki mediji preneli da su dva ukrajinska pilota već u SAD da procene svoje veštine, a prema CNN-u, možda bi im se pridružilo još deset.

Vazduhoplovstvo je potvrdilo da SAD analiziraju spremnost dvojice ukrajinskih pilota i njihovo borbeno iskustvo da bi konceptualno shvatili koliko će vremena biti potrebno da se potencijalna buduća obuka pilota „na tipu aviona odredi i objavi“.

Ukrajina insistira da joj SAD obezbede borbene avione, a ukrajinski zvaničnici su poslednjih dana pojačali kampanju javnog lobiranja.