SAD obećavaju da će ojačati nuklearni arsenal

SAD obećavaju da će ojačati nuklearni arsenal

Vlada Sjedinjenih Američkih Država radiće na poboljšanju svojih nuklearnih snaga, rekao je visoki vojni komandant, obećavajući da će ojačati američki arsenal na kopnu, u vazduhu i na moru kao odgovor na „odmetničke“ akcije DNRK.

Govoreći pred Komitetom za oružane snage Senata u četvrtak, general vazduhoplovstva Entoni Koton govorio je o potrebi za jačanjem američkog nuklearnog arsenala kako bi se suočio sa „izazovima“ poput Pjongjanga i drugih rivalskih država.

„Severna Koreja je izvela neviđeni broj lansiranja raketa 2022. i njena nova interkontinentalna balistička raketa (ICBM), koja se naziva KN-28, naglašava da bezbednosni izazov nastavlja da raste“, rekao je on, dodajući „Da bismo osigurali našu stalnu sposobnost da služe kao temelj integrisanog odvraćanja, mi dokapitalizujemo svaki deo nuklearne trijade i nuklearne komandne sisteme za kontrolu i komunikaciju.”

„Trijada“ se odnosi na tri primarne metode isporuke američkog nuklearnog oružja, uključujući kopnene raketne silose, strateške bombardere dugog dometa i nuklearne podmornice.

Koton je dalje optužio Severnu Koreju da se ponaša kao „odmetnička“ nacija koja „predstavlja pretnju za Sjedinjene Države i naše saveznike“, naglašavajući da Vašington mora da nastavi da poboljšava svoje „efikasno i kredibilno nuklearno odvraćanje“.

Tenzije na Korejskom poluostrvu su porasle tokom prošle godine, a DNRK je izvršila rekordan broj testiranja oružja usred naleta zajedničkih američko-južnokorejskih ratnih igara. Vojne aktivnosti su nastavljene do 2023. godine, pri čemu je Pjongjang ispalio brojne rakete dok Vašington i Seul nastavljaju sa više rundi vežbi, uključujući nedavnu vežbu u kojoj je učestvovao američki bombarder sa nuklearnim oružjem.

Sever je više puta osuđivao takve vežbe kao probe za invaziju, i insistira na tome da ima sva prava da izvrši lansiranje projektila i razvije sopstvene snage „odvraćanja“. Međutim, američki zvaničnici nastavljaju da vrše pritisak na Pjongjang da se odrekne svog nuklearnog arsenala, a portparol Stejt departmenta Ned Prajs obećao je u četvrtak da će nametnuti povećane „troškove“ DNRK dok ne „promeni svoj pristup“ i napusti svoje oružje. Iako je Prajs pozvao na „dijalog i diplomatiju“ sa Severnom Korejom, čini se da predsednik Džo Bajden do sada nije uložio nikakav napor da sedne sa rukovodstvom zemlje ili održi novu rundu pregovora kako bi deeskalirao rastuće tenzije.