Sastanak u UN o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji

Sastanak u UN o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji

Sjedinjene Države će sledeće nedelje održati neformalni sastanak članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji, što će verovatno razbesneti Pjongjang i podstaći protivljenje Kine i Rusije, preneo je Rojters.

„Kršenja i zloupotrebe ljudskih prava od strane DNRK ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost i direktno su povezane sa nezakonitim oružjem za masovno uništenje (VMD) i programima balističkih projektila“, naveli su Sjedinjene Države i Albanija u belešci koju je Rojters video u kojoj se promoviše sledeće Sastanak u petak.

Albanija je trenutno izabrana članica Saveta bezbednosti i zajednički je domaćin sastanka sa Sjedinjenim Državama.

15-člani Savet bezbednosti redovno je raspravljao o ljudskim pravima u Severnoj Koreji, formalno poznatoj kao Demokratska Narodna Republika Koreja, od 2014. Ali Kina i Rusija protive se tome da se to pitanje pokrene u Savetu.

Pjongjang odbacuje optužbe za kršenje ljudskih prava i okrivljuje sankcije za tešku humanitarnu situaciju u Severnoj Koreji. Zemlja je pod sankcijama UN zbog svojih balističkih projektila i nuklearnih programa od 2006. godine.

Misija Ujedinjenih nacija Severne Koreje u Njujorku nije odmah odgovorila na zahtev za komentar o sastanku sledeće nedelje.

Cilj neformalnog sastanka je da se ukaže na zloupotrebe prava i „identifikuju mogućnosti za međunarodnu zajednicu da promoviše odgovornost“, navodi se u američkoj i albanskoj noti.

Rekli su da je tokom pandemije COVID-19 vlada severnokorejskog lidera Kim Džong Una odgovorila „daljom izolacijom i represijom, uključujući naredbe za pucanje na ubistvo“.

„Vlada DNRK povećala je napore da suzbije osnovne slobode i slobodan protok informacija, sa izveštajima o hiljadama novih hapšenja i teških zatvaranja. Danas je prijavljeno da je ukupno 80.000 do 120.000 političkih zatvorenika u zatvoru u DNRK“, prema napomeni.

Sastanak se održava usred pojačanih međunarodnih tenzija. Kim Jo Džong, Kimova moćna sestra, zapretila je da će pretvoriti Tihi okean u „poligon“ i upozorila da bi svaki potez da se obaraju severnokorejske probne rakete predstavljao objavu rata.

Pjongjang je prošle godine lansirao na desetine balističkih projektila, uključujući interkontinentalne balističke rakete. Ali Kina i Rusija se protive bilo kakvoj daljoj akciji Saveta bezbednosti, tvrdeći da dalji pritisak na Severnu Koreju ne bi bio konstruktivan. Njih dvojica su u maju prošle godine uložili veto na nastojanje Sjedinjenih Država da se Severnoj Koreji uvedu nove sankcije.