Slabo korišćeni satelitski, radarski podaci mogu poboljšati prognoze grmljavine

Slabo korišćeni satelitski, radarski podaci mogu poboljšati prognoze grmljavine

Desetine hiljada oluja sa grmljavinom mogu tutnjati širom sveta svakog dana, ali tačno predviđanje vremena i lokacije na kojoj će se formirati ostaje veliki izazov kompjuterskog modeliranja vremena. Nova tehnika koja kombinuje nedovoljno korišćene satelitske i radarske podatke u vremenskim modelima može poboljšati ova predviđanja, prema timu naučnika koji predvodi Penn State.

„Oluje sa grmljavinom su toliko sveprisutne da je teško izbrojati koliko ih dobijate u Pensilvaniji, Sjedinjenim Državama ili širom sveta svakog dana“, rekao je Keenan Eure, doktorant na Odeljenju za meteorologiju i atmosferske nauke u Penn State. „Mnogi naši izazovi, čak i danas, su pronalaženje kako da tačno predvidimo vreme i lokaciju početka grmljavine.

Naučnici su otkrili da bi kombinovanjem podataka sa geostacionarnog meteorološkog satelita GOES-16 i zemaljskog Doplerovog radara mogli da shvate precizniju sliku početnih uslova u graničnom sloju, najnižem delu atmosfere, gde se formiraju oluje.

„Postoji vrednost u poboljšanju predviđanja oluja sa Doplerovim radarima i satelitskim posmatranjima koja se trenutno nedovoljno koriste i pokazali smo da ne samo da se mogu koristiti za poboljšanje predviđanja, već i njihovo sastavljanje ima mnogo prednosti“, rekao je Eure, glavni autor studije. . „Zbir je veći od pojedinačnih delova.

Tehnika je pokazala obećanje u poboljšanju predviđanja inicijacije konvekcije, uslova koji izazivaju oluje, nekoliko sati pre nego što su se grmljavine dogodile u studiji slučaja iz maja 2018. u Teksasskom panhandleu. Naučnici su objavili svoje nalaze u časopisu Monthli Veather Reviev.

„Kinan se fokusirao na korišćenje satelitskih posmatranja kako bi bolje definisao okruženje u kojem će se oluje kasnije formirati, i na korišćenje radarskih posmatranja da poboljša polja vetra niskog nivoa koja su na kraju pomogla da se stvore oluje“, rekao je David Stensrud, profesor meteorologije na Penn State i Eureov savetnik i koautor studije. „Ova kombinacija posmatranja nije ranije proučavana i na kraju je dodala značajnu vrednost prognozama modela na današnji dan.“

Naučnici su koristili asimilaciju podataka, statističku metodu koja može da oslika najtačniju moguću sliku trenutnih vremenskih uslova u vremenskom modelu, što je važno jer čak i male promene u atmosferi mogu dovesti do velikih odstupanja u prognozama tokom vremena.

Razumevanje uslova u graničnom sloju je posebno važno jer snažno utiče na sastojke za konvekciju – vlagu blizu površine, podizanje i nestabilnost – proces koji izaziva podizanje toplog vazduha blizu površine Zemlje i formiranje oblaka.

„Očigledno ne možemo da modelujemo svaki molekul u atmosferi, ali želimo da se približimo što je moguće bliže“, rekao je Eure. Zaista verujemo da ovaj rad dodaje mnogo vrednih informacija koje modeli trenutno nemaju i da možemo pomoći u prikazu najnižeg dela atmosfere.“

Tim je asimilirao satelitske i radarske podatke odvojeno i istovremeno i otkrio da su najbolji rezultati došli od kombinovanja posmatranja temperature infracrvene svetlosti sa satelita i radijalnih posmatranja brzine vetra i visine granice sa radara.

Rad koristi asimilaciju satelitskih podataka celog neba, koju je razvio Penn State centar za napredne tehnike asimilacije i predvidljivosti, koja asimilira satelitske podatke iz svih vremenskih uslova, uključujući oblačno i vedro nebo. Predviđanje se ranije oslanjalo na posmatranja čistog neba, zbog izazova u dijagnosticiranju složenih fizičkih procesa unutar oblaka, rekli su naučnici.

„Iako treba istražiti više slučajeva, ova zapažanja su trenutno dostupna i mogu se koristiti za poboljšanje predviđanja grmljavine u narednoj deceniji dok NOAA nastavlja da unapređuje svoju paradigmu upozorenja na prognozu u kojoj predviđanja kompjuterskog modela pomažu da se pojačaju upozorenja o teškim vremenskim prilikama. tačno i blagovremeno“, rekao je Stensrud.