Širom sveta održani skupovi povodom dana žena, fokus na Iran i Avganistan

Širom sveta održani skupovi povodom dana žena, fokus na Iran i Avganistan

Širom sveta u sredu su održani skupovi povodom Međunarodnog dana žena, sa fokusom na Avganistan, gde je devojčicama oduzeto pravo na obrazovanje, i Iran, gde su masovni protesti o pravima žena poslednjih meseci, prenosi Rojters.

Aktivisti su obukli ljubičastu boju i održali demonstracije širom sveta, od Džakarte i Singapura, preko Istanbula i Berlina, do Karakasa i Montevidea.

U Americi su reproduktivna prava bila ključna tema nakon što je prošle godine poništena američka presuda Roe protiv Vejda o abortusu i strogo ograničenim abortusom u većem delu Latinske Amerike. Visoke stope nerešenih femicida – ubijanje žena ili devojaka na osnovu njihovog pola – takođe je nešto što žene zahtevaju više akcija u regionu.

U Meksiko Sitiju, 67-godišnja Silvija Vargas rekla je da je prisustvovala demonstracijama otkako je njena ćerka ubijena 2014.

„Ne dobijaju svi ljudska prava, vlade i institucije ih određuju“, rekla je ona. „Idem kući u odsustvo koje me je obeležilo za ceo život.

U Manili su se aktivisti koji pozivaju na jednaka prava i bolje plate sukobili sa policijom koja je blokirala njihov protest. „Devojke samo žele da se zabavljaju… osnovna prava“, piše na jednom posteru. Turska policija ispalila je biber sprej da rastera demonstrante u Istanbulu.

U Parizu su demonstranti marširali tražeći bolje penzije za žene koje rade sa skraćenim radnim vremenom, a u Tel Avivu su žene formirale ljudske lance u znak protesta zbog remonta pravosuđa za koji se plaše da će naštetiti građanskim slobodama.

Demonstranti su preplavili ulice nekoliko španskih gradova tražeći jednaka prava i iskorenjivanje „mašizma“, ali podele u feminističkom pokretu oko pitanja kao što su prava transrodnih osoba i prostitucija dovele su do konkurentskih skupova.

Mnogi protesti uključivali su pozive na solidarnost sa ženama u Iranu i Avganistanu.

„Avganistan pod talibanima ostaje najrepresivnija zemlja na svetu po pitanju ženskih prava, i bilo je uznemirujuće prisustvovati njihovim metodičnim, namernim i sistematskim naporima da potisnu avganistanske žene i devojke iz javne sfere“, kaže Roza Otunbajeva, šefica Misija pomoći Ujedinjenih nacija u Avganistanu, navodi se u saopštenju povodom obeležavanja dana.

U Londonu su demonstranti marširali do iranske ambasade u kostimima inspirisanim romanom i televizijskom serijom „Sluškinjina priča“, dok su u Valensiji, u Španiji, žene šišale kosu u znak podrške Irankama.

Smrt prošlog septembra 23-godišnje Mahse Aminija dok je bila u pritvoru moralne policije u Teheranu izazvala je najveće antivladine proteste u Iranu poslednjih godina.

Poslednjih dana, iranski sveštenički vladari su se suočili sa ponovnim pritiskom pošto je gnev javnosti bio pojačan talasom trovanja devojčica u desetinama škola. Iran je uhapsio nekoliko ljudi za koje je rekao da su povezani sa trovanjem i optužio neke za veze sa „stranim disidentskim medijima“.

Dok je Vašington obeležavao Međunarodni dan žena, Sjedinjene Države su uvele sankcije dvojici visokih iranskih zatvorskih zvaničnika koje su optužili da su odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava žena i devojčica.

Britanija je takođe najavila paket sankcija protiv, kako je opisala, „globalnih kršitelja prava žena“, dok je EU u utorak najavila nove sankcije.

Neke vlade obeležile su sredu promenama u domaćem zakonodavstvu ili obećanjima.

Kanada je ukinula istorijsku nepristojnost i zakone protiv abortusa, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da podržava uključivanje prava na abortus u ustav, a Irska je najavila referendum kako bi uklonila zastarele reference na žene u svom ustavu.

Prva žena premijer Italije, Đorđa Meloni, rekla je da kompanije koje kontroliše država treba da imaju najmanje jednog lidera koji je žena.

U Japanu, koji je u prošlogodišnjem globalnom izveštaju Svetskog ekonomskog foruma rangirao 116 od 146 zemalja po rodnom paritetu, glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno rekao je da je postignut napredak u poboljšanju radnih uslova žena, ali da se mora učiniti više.

„Situacija za žene, koje pokušavaju da izbalansiraju obaveze u domaćinstvu i na radnom mestu, prilično je teška u našoj zemlji i zabeležena je kao problem“, rekao je on. „Mjere za rješavanje ovoga još uvijek su na pola završene.

U Rusiji, gde je Međunarodni dan žena jedan od najslavnijih državnih praznika, šef njenog gornjeg doma parlamenta iskoristio je tu priliku da pokrene žestok napad na LGBT stil života.

„Muškarci i žene su biološka, društvena i kulturna okosnica zajednica“, napisala je Valentina Matvijenko u blogu na sajtu Saveta Federacije.

„Dakle, nema opasnih rodnih igara u našoj zemlji i nikada ih neće biti. Ostavimo Zapadu da sprovede ovaj opasni eksperiment na sebi.

U kolumbijskoj prestonici Bogoti, 45-godišnja psiholog Paulina, koja nije dala prezime, rekla je da je „nevidljivo nasilje“ problem za žene svuda.

„Čak i kada smo žrtve zlostavljanja, kažu ‘Imala si suknju, košulju koja pokazuje dekolte, tražila si je, zar ne?’