Pentagon blokira prenos dokaza o ruskim ratnim zločinima Međunarodnom krivičnom sudu

Pentagon blokira prenos dokaza o ruskim ratnim zločinima Međunarodnom krivičnom sudu

Američko Ministarstvo odbrane protivi se pružanju dokaza Međunarodnom krivičnom sudu o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini, koje su prikupile američke obaveštajne službe, jer se plaše stvaranja presedana za privođenje Amerikanaca pravdi u budućnosti, preneo je Njujork tajms (NJT).

Prema izvorima lista, dokazi sa američke strane odnose se na istragu glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Kana, koja je počela nakon potpune invazije Rusije na Ukrajinu pre godinu dana.

To uključuje, između ostalog, materijale o odluci ruskih zvaničnika da namerno udare na civilnu infrastrukturu i kidnapuju hiljade ukrajinske dece sa okupirane teritorije.

Izvori NJT kažu da je Savet za nacionalnu bezbednost sazvao sastanak rukovodstva 3. februara kako bi pokušao da reši spor oko razmene dokaza, ali se ministar odbrane Lojd Ostin više puta protivio.

Pentagon se protivi saradnji sa ISS-om jer se plaši stvaranja presedana koji bi mogao pomoći da se otvori put krivičnom gonjenju Amerikanaca. Ostatak administracije Džoa Bajdena, uključujući obaveštajne agencije, Stejt department i Ministarstvo pravde, svi su za pružanje dokaza sudu.

Sam Bajden još nije doneo konačnu odluku, dodaju izvori NJT.

Kao što znate, SAD nisu potpisale Rimski statut, na osnovu kojeg je počeo da funkcioniše Međunarodni krivični sud. Stav američkih administracija bio je da MKS ne može vršiti jurisdikciju nad građanima zemalja koje nisu potpisnice Rimskog statuta – čak i ako su ratni zločini počinjeni na teritoriji zemlje koja je u njemu.

Ovakav stav poslednjih godina kritikuju i pojedini američki advokati, ističući da se tumačenje zvaničnog Vašingtona ne deli u ostatku sveta. Osim toga, napominju, Rimski statut predviđa uključivanje MKS samo u odnosu na zemlje bez pravosudnih sistema odgovarajućeg nivoa koji su sposobni da se bave međunarodnim zločinima, a SAD ne potpadaju pod ovaj kriterijum.

U decembru 2022. godine, američki Kongres je promenio dugogodišnja zakonska ograničenja saradnje sa MKS, dozvoljavajući SAD da pomognu u njegovim istragama i mogućim gonjenjima u vezi sa ratom u Ukrajini.