Predsednica Gruzije: Očigledno je da društvo ne želi da ide nedemokratskim putem

Predsednica Gruzije: Očigledno je da društvo ne želi da ide nedemokratskim putem

Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili komentarisala je u intervjuu za Si-En-En proteste u zemlji u vezi sa usvajanjem u prvom čitanju kontroverznog nacrta zakona o „stranim agentima”, pozivajući vlasti da se uzdrže od nasilja nad demonstrantima.

Prema rečima predsednika Gruzije, „sasvim je očigledno da stanovništvo zemlje ne želi da izabere nedemokratski put“, jer je svaki put u novijoj istoriji Gruzije biralo evropsku budućnost i evropske vrednosti, prenosi „Evropska istina”.

„Jasno je da je nacrt zakona koji je predstavljen, a na koji ću staviti veto, kao što sam već naveo, zakon koji je u suprotnosti sa svim principima za koje se zalaže Evropska unija, a to se dešava u trenutku kada čekamo za odluku „u vezi sa davanjem statusa kandidata“, napomenula je Zurabišvili.

Ona je naglasila da je Gruzija trenutno „na veoma važnoj raskrsnici za našu budućnost“, a demonstranti svojim delovanjem „jasno govore da žele da budu u Evropi“.

„Ako se parlament, većina, vladajuća partija ne osećaju odgovornim za svoje stanovništvo, onda su to njihovi problemi“, naglasila je gruzijska predsednica i istakla podršku evropskoj budućnosti Gruzije.

Parlament Gruzije je u utorak neočekivano u prvom čitanju usvojio zakon o „stranim agentima“, koji je sličan ruskom zakonodavstvu koje ima za cilj ograničavanje uticaja Zapada. To je dovelo do spontanih protesta i sukoba ispred parlamenta, tokom kojih je policija upotrebila suzavac, a kasnije i vodene topove da rastera skup. Privedeno je više od 60 ljudi.

Opozicija je tada obećala da će preći na svakodnevne proteste „do pobede“. Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili podržala je demonstrante.

U Tbilisiju je 8. marta održan novi veliki miting ispod parlamenta. Njeni učesnici su odlučili da opsedaju zgradu parlamenta, kao odgovor na to su pripadnici policije upotrebili vodene topove i suzavac.