Gruzijska policija rasteruje masu koja protestuje protiv zakona o stranim agentima

Gruzijska policija rasteruje masu koja protestuje protiv zakona o stranim agentima

Policija u glavnom gradu Gruzije upotrebila je vodene topove i suzavac u sredu uveče da rastera demonstrante oko zgrade parlamenta protestujući zbog nacrta zakona za koji kažu da bi mogao da uguši slobodu medija i građansko društvo, piše AP.

Poslanici su u utorak odobrili prvo čitanje predloženog zakona, kojim bi se od medija i nevladinih organizacija koje dobijaju preko 20 odsto finansiranja iz stranih izvora tražilo da se registruju kao „agenti stranog uticaja“. Više od 60 demonstranata uhapšeno je ispred parlamenta u Tbilisiju nakon odobrenja.

Mera je slična onoj donetoj u Rusiji 2012. godine koja je korišćena za gašenje ili diskreditaciju organizacija koje su kritične prema vladi. Protivnici to vide kao potencijalno ometanje namjere Gruzije da se jednog dana pridruži NATO-u i Evropskoj uniji.

Nacrt zakona „ide direktno protiv ambicije gruzijskih vlasti da dobiju status kandidata za članstvo u EU“, navodi se u saopštenju članova Evropskog parlamenta Marije Kaljurand i Svena Miksera, koji su najviše ličnosti u odnosima sa Gruzijom.

„Svrha novog zakona je, pod maskom promovisanja transparentnosti, da stigmatizuje rad organizacija civilnog društva i medija“, dodaje se u saopštenju.

Lideri protesta su u sredu pozvali demonstrante da spreče članove parlamenta da se vrate u zgradu dok se ta mera ne povuče.

O tome je trebalo da se razgovara u četvrtak, ali su lokalni mediji javili da je debata prekinuta. Predsednik parlamenta Šalva Papuašvili zatražio je u sredu da tu meru oceni Bečka komisija za ustavno pravo Saveta Evrope, vodeće telo za ljudska prava na kontinentu.

Dok je predsednica Gruzije Salome Zurabišvili rekla da će staviti veto na zakon, njegovi autori kažu da je potreban za transparentnost rada subjekata koje finansiraju predstavnici stranih država. Parlament može nadjačati predsednički veto.