Makron podržava upis prava na abortus u francuski ustav

Makron podržava upis prava na abortus u francuski ustav

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u sredu da podržava uključivanje prava na abortus u ustav, što je potez za koji je rekao da će poslati signal solidarnosti ženama širom sveta.

Makron je to objavio na Međunarodni dan žena na ceremoniji u čast francuske feministkinje i advokatice iz Tunisa Žizel Halimi, koja je umrla 2020. godine u 93. godini. Ona je bila nepokolebljivi branilac prava na abortus.

„Nadam se da će nam snaga ove poruke pomoći da promenimo svoj ustav i da u njega unesemo slobodu žena da traže abortus… tako da ništa ne može da spreči ili razotkrije ono što će biti nepovratno“, rekao je Makron.

Ovo će „poslati univerzalnu poruku solidarnosti svim ženama koje danas vide kako je ta sloboda slomljena“, rekao je on.

Taj potez dolazi nakon što je Vrhovni sud SAD prošlog juna poništio značajnu presudu Roe protiv Vejda iz 1973. kojom je ženama priznato ustavno pravo na abortus.

Oba doma francuskog parlamenta već su glasala za upis tog prava u ustav, iako je Senat to nazvao „slobodom“, a Narodna skupština „pravom“ na abortus.

Makron je rekao da će u narednim mesecima parlamentu biti podnet predlog zakona o promeni ustava.

U značajnom slučaju iz 1972. Halimi je dobio oslobađajuću presudu za maloletnicu kojoj je suđeno za abortus nakon što je zatrudnela silovanjem.