Britanski obaveštajci: Šojguov snimak u Ukrajini bio je odgovor na Prigožinovu posetu liniji fronta

Britanski obaveštajci: Šojguov snimak u Ukrajini bio je odgovor na Prigožinovu posetu liniji fronta

Britanski obaveštajci smatraju da je objavljivanje snimka posete šefa ruskog Ministarstva odbrane Ukrajini odgovor na put vođe grupe „Vagner” Jevgenija Prigožina na liniju fronta, navedeno je u obaveštajnom pregledu britanskog Ministarstva odbrane, a prenosi „Evropska istina“.

Kako se navodi u izveštaju, Ministarstvo odbrane Rusije je 4. marta 2023. objavilo video snimak retke posete ministra odbrane Šojgua Ukrajini.

Postoji realna mogućnost da je ovo delimično bio odgovor na nedavne snimke vlasnika Vagner grupe Jevgenija Prigožina koji posećuje svoje vojnike na frontu, prema obaveštajnim izvorima.

„Vagner” je u visokom sporu sa ruskim Ministarstvom odbrane, a Šojgu je verovatno osetljiv na poređenja sa Prigožinom, naglašava britansko Ministarstvo odbrane.

Agencija je navela da je general-pukovnik Rustam Muradov jedini ruski terenski komandant snimljen na video snimku od Šojgua. Muradov je odgovoran za sektor Vugledar, gde je u poslednja tri meseca propalo nekoliko napada.

Britanska agencija je naglasila da je doskora ruska komanda verovatno smatrala prodor u rejon Vugledara kao ključni način za postizanje operativno značajnog prodora na liniju fronta Ukrajine. Ruski planeri su verovatno suočeni sa dilemom: da li da pokrenu još jedan napad na Vugledar ili da održe intenzivne borbe severnije u oblasti Bahmuta i Kremnje.

Dan ranije, britanski obaveštajci su izvestili da ukrajinska odbrana Bahmuta nastavlja da iscrpljuje snage ukrajinskih branilaca i ruskih osvajača.

Zapadni obaveštajci procenjuju gubitke Rusije među poginulima i ranjenima u borbama za grad Bahmut poslednjih meseci na 20-30 hiljada plaćenika privatne vojne kompanije „Vagner“.