Sunčevi zraci koji se filtriraju kroz retke marsovske oblake prvo snimljeni fotografijom

Sunčevi zraci koji se filtriraju kroz retke marsovske oblake prvo snimljeni fotografijom

NASA-in rover Curiositi snimio je prvu jasnu sliku sunčevih zraka na Marsu, koja izgleda kao sablasno bijeli zalazak sunca.

Rover je snimio eteričnu fotografiju 2. februara, dok je Sunce zalazilo iza grupe oblaka u sumrak. Ovi oblaci vise na neobično velikoj nadmorskoj visini, što sugeriše da su verovatno napravljeni od leda ugljen-dioksida – poznatog i kao suvi led.

NASA je u ponedeljak objavila sablasnu sliku.

Sunčevi zraci sijaju kroz vanzemaljske oblake, osvetljavajući ih prigušenim nijansama zelene i ružičaste.

Curiositi je takođe snimio iridescentni oblak u obliku perja koji visi nad Marsom i koji izgleda da sija ružičasto, zeleno i plavo, na slici ispod.

„Tamo gde vidimo iridescenciju, to znači da su veličine čestica oblaka identične njihovim susedima u svakom delu oblaka“, rekao je atmosferski naučnik Mark Lemon u saopštenju.

„Gledajući prelaze boja, vidimo kako se veličina čestica menja u oblaku. To nam govori o načinu na koji se oblak razvija i kako njegove čestice menjaju veličinu tokom vremena.“

Obe briljantne slike sastavljene su iz serije od 28 slika koje je rover poslao nazad na Zemlju, a uređene su kako bi „naglasile najzanimljivije tačke“, navodi NASA.

Portreti zalaska sunca proširuju se na istraživanje koje je rover Kjuriositi sproveo 2021. godine, gde je posmatrao biserne, blistave oblake sumraka kako prolaze iznad glave.

Novo istraživanje se više oslanja na kameru u boji Curiositi-ja. Posmatranja su počela u januaru i traju do sredine marta, tako da bi Kjuriositi trebalo da pošalje NASA naučnicima mnogo novih informacija o ovim spektakularnim oblacima.

Oblaci su retki na Marsu, jer u atmosferi planete nema mnogo vode. Marsov vazduh ima samo jedan procenat gustine Zemljine atmosfere.

Kada se oblaci pojave, to je uglavnom oko marsovog ekvatora tokom najhladnijeg dela godine, kada je orbita planete odvodi najdalje od Sunca.