Australija traži da se Rusija obračuna sa sajber kriminalcima

Australija traži da se Rusija obračuna sa sajber kriminalcima

Jedan od najviših vladinih birokrata Australije zahtevao je u sredu da se Rusija obračuna sa velikim brojem sajber kriminalaca koji deluju u zemlji, rekavši da njihove akcije predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

Komentari dolaze dok Kanbera reformiše svoju politiku sajber bezbednosti nakon niza sajber napada na neke od najvećih kompanija u zemlji.

„Najveća gustina sajber kriminalaca, posebno onih sa softverom za ransomver, je u Rusiji“, rekao je Majkl Peculo, sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, na poslovnom samitu AFR u Sidneju, piše Rojters.

„One nisu država vladavine prava i pomisao da možete primeniti konvencionalne discipline za sprovođenje zakona… je potpuno naivna.

„Pozivamo rusku vladu da privuče te hakere na noge.

Portparol ruske ambasade nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Australijska vlada je prošlog meseca saopštila da planira da revidira svoja pravila o sajber bezbednosti, kao i da osnuje agenciju u Peculoovom odeljenju koja će koordinirati vladine investicije na terenu i pomoći u koordinaciji odgovora na hakerske napade.

Ovaj potez je usledio nakon porasta sajber napada od kraja prošle godine, sa kršenjem koje je prijavilo najmanje osam kompanija, uključujući zdravstveno osiguranje Medibank Private i telekom Optus, u vlasništvu Singapore Telecommunications.

Napad na kritičnu tehnološku infrastrukturu bio je jedna od najvećih pretnji nacionalnoj bezbednosti Australije, rekao je Peculo.

„Sajber napad bi zapravo mogao biti nepripisan… to može biti krivično delo ili može biti proki akter koji radi sa ili u ime države, ili može biti država“, rekao je on.

„Zamućenje i dvosmislenost koje stvara predstavljaju izazov samo za politiku, a kamoli za regulaciju.“

Sjedinjene Države i Britanija sankcionisale su nekoliko Rusa optuženih za sajber napade prošlog meseca, rekavši da su napadi ransomvare-a paralizovali preduzeća, škole i bolnice.