Rusija kaže da razmatra osporavanje američkog kandidata za čelo Svetske banke

Rusija kaže da razmatra osporavanje američkog kandidata za čelo Svetske banke

Rusija se konsultuje sa svojim saveznicima oko osporavanja američkog kandidata za čelo Svetske banke, rekao je u utorak najviši predstavnik Moskve u toj banci, što bi mogao da zakomplikuje ono što se očekivalo da će biti nesmetan proces sukcesije, prenoso Rojters.

Rusija ostaje članica Svetske banke sa pravom glasa, iako je banka prošlog marta zaustavila sve programe u Rusiji i Belorusiji, navodeći ono što je nazvala „neprijateljstvima protiv naroda Ukrajine“ nakon ruske invazije.

Roman Maršavin, izvršni direktor Svetske banke koji predstavlja Rusiju i Siriju, rekao je Rojtersu da su „popis potencijalnih kandidata i konsultacije još u toku“, ali nije naveo detalje. On je rekao da će odluka biti doneta u Moskvi.

Ruske planove je prva izvestila ruska državna novinska agencija TASS.

U njemu se navodi da je Maršavin rekao da je razgovarao sa drugim zemljama o mogućim kandidatima, uključujući ruske finansijere i strane ekonomiste, bivše šefove međunarodnih organizacija, kao i nekoliko bivših ministara finansija i šefove centralnih banaka.

Maršavin je odbio da komentariše specifičnosti izveštaja TASS-a ili koje druge zemlje su umešane.

Američki predsednik Džo Bajden je prošlog meseca nominovao bivšeg glavnog izvršnog direktora kompanije Mastercard Adžaja Bangu (63) da zameni Dejvida Malpasa na čelu Svetske banke, koja nadgleda milijarde dolara za finansiranje zemalja u razvoju.

Banga, koji ove nedelje putuje u Afriku, prošle nedelje je rekao da je već dobio podršku Indije, Gane i Kenije. Takođe je dobio pozitivne kritike iz Francuske i Nemačke na prošlomesečnom sastanku finansijskih zvaničnika Grupe 20, a u utorak je dobio podršku Bangladeša.

Ministarstvo finansija je odbilo da komentariše mogući ruski izazov.

Iako će banka prihvatiti nominacije iz drugih zemalja do 29. marta, Bajdenova nominacija gotovo uvjerava da će Banga preuzeti tu ulogu.

Svetsku banku vodi neko iz Sjedinjenih Država, dominantnog akcionara zajmodavca, od njenog osnivanja na kraju Drugog svetskog rata.

Izazov Rusije ili savezničke zemlje verovatno neće promeniti ishod, s obzirom na strukturu akcija, ali bi mogao da razotkrije uzavrele tenzije između SAD i zapadnih nacija i Kine – trećeg po veličini akcionara banke – u vezi sa Bankom i drugim globalnim finansijskim institucijama.