Intel želi još 5 milijardi evra subvencija za fabriku čipova

Intel želi još 5 milijardi evra subvencija za fabriku čipova

Intel Corp traži dodatnih 4 do 5 milijardi evra subvencija od nemačke vlade za izgradnju kompleksa za proizvodnju čipova u zemlji, izvestio je Blumberg njuz.

Američki proizvođač čipova je prošle godine odložio izgradnju fabrike u Magdeburgu – za koji je postigao dogovor od 6,8 milijardi evra vladinih subvencija, uz odobrenje Evropske komisije – zbog ekonomskih neprilika i sada traži dodatnu pomoć, navodi se u izveštaju. utorak.

Intel nije odmah odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar.

Kompanija je u martu 2022. odabrala Nemačku kao lokaciju za veliki novi kompleks za proizvodnju čipova, kao deo investicione akcije od 88 milijardi dolara širom Evrope, koja je uključivala jačanje postojeće fabrike u Irskoj, postavljanje fabrike za dizajn i istraživanje u Francuskoj i pakovanje i montažno mesto u Italiji.

Tada je procenjena početna potrošnja na ukupno 33 milijarde evra, uključujući 17 milijardi evra u Nemačkoj. Međutim, Bloomberg Nevs je izvestio da Intel sada očekuje da će potrošiti 30 milijardi evra na svoj projekat u Nemačkoj.

Intel je očekivao da će otprilike 40% njegovog nemačkog projekta biti subvencionisano u skladu sa Zakonom o čipovima EU, ali je sada otvoren i za druge izvore državne pomoći, uključujući poreske olakšice ili subvencije za energiju, dodaje se u izveštaju.

U međuvremenu, ekspanzija u Irskoj i Francuskoj ostaje uglavnom na pravom putu, rekli su ljudi za Blumberg njuz.