SAD nagovestile moguće sankcije Gruziji zbog kontroverznog zakona o „stranim agentima“

SAD nagovestile moguće sankcije Gruziji zbog kontroverznog zakona o „stranim agentima“

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da Vašington ima alate za procesuiranje kršenja ljudskih prava – ovako je prokomentarisao mogućnost uvođenja sankcija protiv onih koji su umešani u kontroverzni zakon o „stranim agentima” u Gruziji, prenosi „Evropska pravda“.

Imamo niz alata koji nam omogućavaju da privedemo pravdi svakog u bilo kojoj zemlji na svetu ko je uključen u suzbijanje onoga što bi se inače smatralo univerzalnim ljudskim pravom“, rekao je Prajs.

On je dodao da će SAD pomno pratiti situaciju u Gruziji koja ih „duboko brine” i poziva Tbilisi da garantuje pravo na mirne proteste.

„Veoma se nadamo da će gruzijska vlada saslušati gruzijski narod, koji sada jasno iznosi svoj stav. I sada vidimo da se neki od tih glasova guše suzavcem, naporima da se potisnu oni koji pokušavaju da iskoriste svoje pravo na slobodu mirnog okupljanja“, prokomentarisao je on.

Podsetimo, parlament Gruzije je 7. marta uveče u prvom čitanju odobrio nacrt zakona „O transparentnosti stranog uticaja”, koji u velikoj meri imitira rusko zakonodavstvo o „stranim agentima”. Razmatranje projekta već 7. marta postalo je iznenađenje, prvo je bilo planirano da se u salu donese 9. marta. Razgovori su počeli u odsustvu većine opozicionih poslanika.

Ambasada SAD nazvala je ove događaje „crnim danom za gruzijsku demokratiju“. U gruzijskoj prestonici Tbilisiju nastavljaju se protesti kod parlamenta, njihovi učesnici su koristili molotovljev koktel protiv policajaca. Specijalci su se smenjivali koristeći biber sprej i vodene topove.