Pijani miševi se otrezne posle hormonske injekcije

Pijani miševi se otrezne posle hormonske injekcije

Hormon nazvan faktor rasta fibroblasta 21 (FGF21) štiti miševe od gubitka ravnoteže izazvanog etanolom i refleksa ispravljanja, prema studiji objavljenoj 7. marta u časopisu Cell Metabolism.

„Otkrili smo da jetra nije uključena samo u metabolizam alkohola, već i da šalje hormonski signal mozgu kako bi se zaštitio od štetnih efekata intoksikacije, uključujući gubitak svesti i koordinacije“, kaže jedan od viših autora studije. Steven Kliever sa Jugozapadnog medicinskog centra Univerziteta Teksas.

„Dalje smo pokazali da povećanjem koncentracije FGF21 još većom injekcijom, možemo dramatično ubrzati oporavak od intoksikacije. FGF21 to čini aktiviranjem veoma specifičnog dela mozga koji kontroliše budnost“, kaže Kliver.

Potrošnja etanola proizvedenog prirodnom fermentacijom jednostavnih šećera u plodovima i nektarima koji sazrevaju može izazvati intoksikaciju, narušavanje pokretljivosti i rasuđivanja. Životinje koje konzumiraju fruktozu i druge jednostavne šećere razvile su enzime jetre da razgrade etanol.

FGF21 je hormon koji se indukuje u jetri raznim metaboličkim stresovima, uključujući gladovanje, nedostatak proteina, jednostavne šećere i etanol. Kod ljudi, etanol je daleko najmoćniji induktor FGF21 opisan do sada. Prethodne studije su pokazale da FGF21 potiskuje preferenciju etanola, podstiče pijenje vode kako bi sprečio dehidraciju i štiti od povrede jetre izazvane alkoholom.

U novoj studiji, Kliever i jedan od viših autora studije David Mangelsdorf sa Univerziteta u Teksasu Southvestern Medical Center pokazuju da FGF21 igra širu ulogu u odbrani od štetnih posledica izlaganja etanolu nego što se ranije mislilo. Kod miševa, FGF21 je stimulisao uzbuđenje od intoksikacije bez promene razgradnje etanola. Miševima kojima je nedostajao FGF21 bilo je potrebno više vremena od njihovih drugova u leglu da povrate svoj refleks ispravljanja i ravnotežu nakon izlaganja etanolu. Nasuprot tome, farmakološka primena FGF21 smanjila je vreme potrebno miševima da se oporave od nesvesti izazvane etanolom i nedostatka koordinacije mišića.

Iznenađujuće, FGF21 nije delovao protiv sedacije izazvane ketaminom, diazepamom ili pentobarbitalom, što ukazuje na specifičnost za etanol. FGF21 je posredovao u svojim anti-otrovnim efektima direktnim aktiviranjem noradrenergičkih neurona u regionu locus coeruleus u mozgu, koji reguliše uzbuđenje i budnost. Uzeti zajedno, rezultati sugerišu da je FGF21 put jetra-mozak evoluirao kako bi zaštitio od intoksikacije izazvane etanolom. Prema autorima, ovaj put može modulirati različite kognitivne i emocionalne funkcije kako bi poboljšao preživljavanje u stresnim uslovima.

Ipak, ostaje da se utvrdi da li aktivacija noradrenergičkog sistema doprinosi drugim efektima FGF21, uključujući i one na metabolizam i preferenciju etanola i slatkog. Iako su i FGF21 i aktivnost noradrenergičkog nervnog sistema indukovani etanolom kod ljudi, biće potrebne dodatne studije da bi se utvrdilo da li se anti-intoksikantna aktivnost FGF21 prenosi na ljude.

„Naše studije otkrivaju da je mozak glavno mesto delovanja za efekte FGF21“, kaže Mangelsdorf. „Sada istražujemo dublje neuronske puteve pomoću kojih FGF21 ispoljava svoj otrežnjujući efekat.“