Trčanje ne povećava rizik od razvoja osteoartritisa kolena

Trčanje ne povećava rizik od razvoja osteoartritisa kolena

Novo istraživanje nudi neke dobre vesti za tvrdoglave maratonce: Ne morate nužno da odustanete od trčanja ako imate bolove u kuku ili kolenu.

Suprotno raširenom mišljenju, trčanje maratona ne povećava rizik od razvoja osteoartritisa kuka ili kolena, oblika istrošenosti bolesti, pokazalo je novo istraživanje iskusnih maratonaca iz Čikaga.

„Ne razvijate osteoartritis kolena ili kuka samo zbog toga koliko brzo trčite ili koliko milja pređete na svoje telo“, rekao je autor studije dr Metju Džejms Hartvel, saradnik sportske medicine za ortopedsku hirurgiju na Univerzitetu Univerziteta u Kalifornija, San Francisko.

Dakle, šta povećava rizik trkača od artritisa kuka ili kolena?

U suštini, iste stvari koje povećavaju ove rizike kod nemaratonaca, rekao je Hartvell. Ovo uključuje starenje, porodičnu istoriju artritisa kuka ili kolena i prethodne povrede ili operacije kolena, kao i viši indeks telesne mase (BMI), mera telesne masti na osnovu visine i težine.

Za studiju, više od 3.800 maratonaca iz Čikaga (srednja starost: skoro 44) odgovorilo je na pitanja o svojoj istoriji trčanja, uključujući broj maratona, broj godina provedenih u trčanju i prosečnu nedeljnu kilometražu. Takođe su odgovorili na pitanja o poznatim faktorima rizika za artritis kolena i kuka.

Učesnici su završili u proseku 9,5 maratona, trčali 27,9 milja nedeljno i trčali su oko 15 godina, pokazalo je istraživanje. Punih 36,4% trkača je imalo bolove u kolenu ili kuku u protekloj godini, a 7,3% je dobilo dijagnozu artritisa kuka i/ili kolena.

Donja granica? Istorija trčanja nije sama po sebi povezana sa razvojem artritisa kolena ili kuka, pokazala je studija.

Većina trkača je planirala da trči još jedan maraton, iako je 24,2% reklo da im je lekar rekao da trče manje ili da prestanu da trče u potpunosti.

Davaoci zdravstvenih usluga bi trebalo da preispitaju ovaj opšti savet, rekao je Hartvell.

„Reći nekome da prestane da trči radi zdravlja zglobova nije rešenje“, rekao je on. „Čak i sa malim bolovima i bolovima, ne morate prestati da trčite.“

Ako imate uporne bolove u kukovima ili kolenima, razgovarajte sa svojim lekarom i vidite da li vam je potreban rendgenski snimak da biste proverili znake artritisa, preporučio je Hartvell.

Novo istraživanje je planirano za prezentaciju u četvrtak na sastanku Američke akademije ortopedskih hirurga (AAOS) u Las Vegasu. Studije predstavljene na medicinskim sastancima smatraju se preliminarnim dok se ne objave u časopisu sa recenzijom.

Nalazi potvrđuju savete koje dr Metju Matava daje svojim pacijentima koji trče. On je profesor ortopedske hirurgije i fizikalne terapije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington u Sent Luisu i portparol AAOS-a.

„Dugotrajan mit je da kumulativna kilometraža trčanja uzrokuje osteoartritis kolena i kuka, [ali] trčanje na daljinu ne izaziva osteoartritis kod inače zdrave osobe bez prethodne povrede zgloba ili operacije“, rekao je Matava, koji nije bio uključen u studija.

Trčanje može pogoršati postojeći artritis kod ljudi koji ga već imaju u određenoj meri, primetio je on.

Većina uzroka bolova u zglobovima donjih ekstremiteta kod trkača je zbog prekomerne upotrebe i poštovanja „pravila previše“ – previše milja, premalo odmora i prebrzo, rekao je Matava.

„Simptomatski tretirajte bol ledom ne više od 20 minuta istovremeno i koristite Tilenol ili antiinflamatorne lekove bez recepta u kratkom vremenskom periodu“, rekao je on.

Možda je vreme da uložite u novi par patika za trčanje.

„Svaki par patika za trčanje može da izdrži 350 do 500 milja trčanja pre nego što njihov spoljni [gumeni đon] izgubi efekat amortizacije“, rekao je Matava.

Ako trkač doživi otok, hvatanje ili zaključavanje u zglobu ili se ne poboljša konzervativnom negom, Matava je rekao da bi trebalo da poseti specijaliste ortopedske sportske medicine da vidi šta se dešava.