Maslinovo ulje poboljšava zdravlje mozga, pamćenje

Maslinovo ulje poboljšava zdravlje mozga, pamćenje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje može imati pozitivne efekte na pojedince sa blagim kognitivnim oštećenjem, prema nedavno završenoj studiji Amal Kaddoumi na Harrison College of Pharmaci Univerziteta Auburn. Njeni nalazi, nedavno objavljeni u časopisu Nutrients, sugerišu da jedinjenja pronađena u maslinovom ulju utiču na zdravlje mozga i poboljšavaju krvno-moždanu barijeru.

Kaddoumi, profesor na fakultetskom Odeljenju za otkrivanje i razvoj lekova, koristila je 25 učesnika koji su imali blago kognitivno oštećenje u svojoj studiji koja je uključivala konzumiranje 30 mililitara, ili oko tri kašike maslinovog ulja dnevno tokom šest meseci. Trinaest učesnika je konzumiralo ekstra devičansko maslinovo ulje, ili EVOO, a 12 je konzumiralo rafinisano maslinovo ulje, ili ROO. EVOO je bogat fenolima, klasom organskih jedinjenja koja sadrže hidroksilnu grupu i benzenski prsten, dok je ROO prečišćen od fenola.

„Učesnici su bili podvrgnuti nekoliko testova pre i posle konzumiranja maslinovog ulja, uključujući MR skeniranje, niz kognitivnih testova i analizu krvi za biomarkere povezane sa Alchajmerovom bolešću“, rekao je Kaddumi. „Naši nalazi su pokazali da su EVOO i ROO poboljšali kognitivne funkcije što je utvrđeno poboljšanom ocenom kliničke demencije i drugim rezultatima ponašanja.

„Zanimljivo je da rezultati MRI skeniranja nisu bili isti između EVOO i ROO. Dok je EVOO poboljšao funkciju krvno-moždane barijere i funkcionalnu povezanost između različitih područja mozga, ROO je povećao funkcionalnu aktivaciju mozga na memorijski zadatak u regionima mozga uključenim u kogniciju .“

Krvno-moždana barijera i njena permeabilnost su ključni pokazatelji u njenoj studiji. Mreža krvnih sudova i tkiva sastavljena od blisko raspoređenih ćelija, krvno-moždana barijera igra vitalnu ulogu u održavanju zdravog mozga štiteći mozak od izlaganja neurotoksinima vezanim za krv i u uklanjanju otpadnih produkata mozga. Funkcionalna krvno-moždana barijera je od vitalnog značaja za zdrav mozak.

„Što se tiče biomarkera krvi, naši nalazi su pokazali da su EVOO i ROO promenili dva glavna biomarkera povezana sa Alchajmerovom bolešću, naime, beta-amiloid i tau fosforilaciju, što sugeriše da su EVOO i ROO promenili obradu i klirens beta-amiloida“, rekao je Kaddoumi. „Ove izmene su zajedno mogle da igraju ulogu u poboljšanju krvno-moždane barijere i poboljšanju funkcije i pamćenja.“

Rezultati su u skladu sa Kaddoumijevim predkliničkim nalazima sprovedenim na mišjim modelima Alchajmerove bolesti. Pilot studija na pojedincima sa blagim kognitivnim oštećenjem je prva koja je sagledala šta se direktno dešava sa mozgom kod ljudi kada konzumiraju maslinovo ulje.

„Dok su nam potrebne dodatne studije da bismo razumeli mehanizme pomoću kojih je maslinovo ulje ispoljilo takve efekte na ljude, nalazi iz naših pretkliničkih studija na mišjim modelima Alchajmerove bolesti pokazali su da je EVOO ublažio nekoliko patoloških obeležja Alchajmerove bolesti“, rekao je Kaddoumi.

Jedan iznenađujući nalaz iz studije su rezultati kontrolne grupe. Korisna jedinjenja koja se nalaze u maslinovom ulju preovlađuju u nerafinisanom EVOO-u, ali su i ona u rafinisanoj grupi primetila poboljšanje.

„Koristili smo ROO kao kontrolnu ili placebo grupu jer mu nedostaju fenolna jedinjenja u EVOO“, rekao je Kaddoumi. „Međutim, na osnovu nalaza iz ove pilot studije, ROO bi takođe mogao da pruži zdravstvene beneficije koje sugerišu pozitivan uticaj oleinske kiseline, primarne mononezasićene masti prisutne i u EVOO i u ROO, što bi moglo doprineti uočenom efektu. Zaista, dodatne studije su neophodno za potvrdu ovih rezultata.“

Čak i sa potrebom za daljim studijama, Kaddoumi je uzbuđena što vidi rezultate svoje pilot studije i šta bi to moglo značiti za one koji žive sa Alchajmerom, demencijom i drugim kognitivnim problemima.

„Ovi rezultati su uzbudljivi jer podržavaju zdravstvene prednosti maslinovog ulja protiv Alchajmerove bolesti“, rekao je Kaddoumi. „Na osnovu nalaza ove studije i prethodnih pretkliničkih studija naših i drugih, možemo zaključiti da bi dodavanje maslinovog ulja u našu ishranu moglo održati zdrav mozak i poboljšati funkciju pamćenja.

Dok je studija koristila učesnike koji imaju blago kognitivno oštećenje, Kaddoumi kaže da sledeći koraci uključuju veće kliničko ispitivanje koje uključuje kognitivno normalne pojedince. Sa iznenađujućim rezultatima rafinisanog maslinovog ulja, ona takođe predviđa probu sa raznim vrstama maslinovog ulja.

„Istraživački tim i ja želimo da odamo priznanje i zahvalnost učesnicima projekta i rođacima bez kojih ovo istraživanje ne bi bilo moguće“, rekao je Kaddoumi.