Danilov o Lukašenkovim izjavama: „Histerija“ se širi u Belorusiji, Rusiji

Danilov o Lukašenkovim izjavama: „Histerija“ se širi u Belorusiji, Rusiji

Ponašanje i neprihvatljive izjave beloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka svedoče o rastu histerije i u Belorusiji i u Rusiji. Pošto shvataju da je nemoguće pobediti Ukrajinu na bojnom polju, pokušavaju da promovišu „plan B“ u pokušaju da sklope sporazum o primirju sličan sporazumu iz Minska, rekao je Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, koji je svoje mišljenje izneo u utorak u eteru nacionalnog teletona, prenosi Ukrinform.

„Ono što je rekao bilo je apsolutno politički nekorektno u odnosu na našeg predsednika. Generalno, Lukašenkovo ponašanje ponekad počinje da me iznenađuje. Videćemo kako će se stvari odvijati. Spremni smo na svaki razvoj događaja. Ovo je naša zemlja i mi ćemo je braniti. ma šta ko pričao ili mislio da neko počne nekoga da podržava ili jača. Razumemo kuda sve ovo vodi, a danas je samo pitanje vremena kada ćemo da ostvarimo svoju pobedu“, naglasio je Danilov.

Prema rečima zvaničnika, nije samo Lukašenko taj koji je očigledno nervozan, već i mnogi u Rusiji. „Oni ne znaju šta da rade ili kako da se izbore sa pitanjima za koja su mislili da mogu da reše veoma brzo“, primetio je Danilov. On je dodao da se svakim danom povećavaju problemi za Rusiju i Belorusiju, pa su pripreme za „plan B” već u toku.

„Danas je histerija koja postoji u Belorusiji sve veća i dalje će se samo pojačavati. Moramo biti spremni na to i razumeti da neprijatelj, još jednom naglašavam, vidi da nije u stanju da reši to pitanje vojnim sredstvima, pa oni će se opredeliti za takozvani plan B koji već počinje da se razvija. O tome svakim danom dobijamo sve više informacija. Svesni smo ovog plana, jasno je ko će ga realizovati, dok su pripremni radovi Sve ukazuje na pretpostavku da više nemaju nade da mogu da reše pitanje zauzimanja naše zemlje silom“, rekao je Danilov.

Sekretar NSDC je takođe primetio da bi bilo kakvi predlozi, kao što je takozvani sporazum Minsk-3, apsolutno neprihvatljivi za ukrajinsko društvo.

„Mogu da kažem da je sve što se tiče Minska-3 apsolutno neprihvatljivo za naše društvo. Danas 95-97 odsto našeg stanovništva veruje u pobedu naših Oružanih snaga – oni shvataju da će se to zaista i dogoditi“, naglasio je sekretar NSDC.

Uveren je da Ukrajinci neće dozvoliti povratak „ruskog uticaja“ u Ukrajinu ili oživljavanje bilo kakvih političkih projekata, jer bi time zanemarili sećanje na poginule branioce Ukrajine.

Takođe, još jednom je naglasio da je Rusija teroristička država, tako da nijedna vlada ne treba da pregovara sa teroristima.

„Sa teroristima ne možemo ništa da se dogovorimo. Ovo je teroristička država koja mora da odgovara“, naglasio je Danilov i dodao da bi se moglo razgovarati samo o međunarodnom tribunalu i odgovornosti za Putinov režim.

Kako je ranije objavljeno, beloruski diktator Aleksandar Lukašenko rekao je da smatra da je oštećenje radarskog aviona A-50 na aerodromu Mačuliski akt „sabotaže“ i da je Ukrajina „izazivala“ Belorusiju.