Bajden će biti domaćin aprilske državne posete južnokorejskog lidera Juna

Bajden će biti domaćin aprilske državne posete južnokorejskog lidera Juna

Predsednik Džo Bajden pojačaće pompu i raskoš za predsednika Južne Koreje.

Bela kuća je u utorak najavila svoju drugu državnu posetu, aferu od 26. aprila za predsednika Ioon Suk Ieol i njegovu suprugu Kim Keon Hee.

Ova prilika, koja će uključivati raskošnu večeru sa crnom kravatom u čast Ioona, izdvaja se od drugih poseta svetskih lidera zbog povezane pompe i raskoši koji su orkestrirani da proslave veze između Sjedinjenih Država i njihovih najbližih saveznika.

SAD rade na produbljivanju svojih odnosa širom Azije kao protivteža rastućem uticaju Kine. Bajden je prošle godine posetio Južnu Koreju i Japan i podstakao par ključnih saveznika SAD u regionu koji uključuje Severnu Koreju da poprave međusobne odnose.

Ioonova poseta će proslaviti 70 godina odnosa SAD i Južne Koreje, rekla je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer, koja je te veze okarakterisala kao „kritične za unapređenje mira, stabilnosti i prosperiteta za naše dve zemlje, Indo-Pacifik, i širom sveta svet.”

Poslednji put kada je južnokorejskom lideru dodeljena državna poseta, visoka diplomatska čast rezervisana za najbliže saveznike Amerike, bila je u oktobru 2011, kada je Barak Obama bio predsednik, a Bajden potpredsednik.

Bajden i njegova supruga Džil sledećeg meseca poželeće dobrodošlicu Junu i njegovoj supruzi na pompoznoj ceremoniji dolaska na Južni travnjak uz patriotsku muziku i govore dobre volje. Bajden i Jun će se zatim sastati u Ovalnoj kancelariji pre nego što lideri i njihovi najviši saradnici sednu za šire razgovore o nizu globalnih i regionalnih pitanja.

Posle toga, Ioon će biti proslavljen na ručku Stejt departmenta, koji obično organizuje potpredsednik, pre nego što se vrati u Belu kuću na otmenu večeru sa stotinama gostiju i meni sa više jela i zabavu koju će organizovati prva dama SAD i ona tim.

Viktor Ča, viši potpredsednik i predsednik Koreje u Centru za strateške i međunarodne studije, ekspertskom centru za spoljnu politiku u Vašingtonu, rekao je da je Južna Koreja uvek bila u čvrstom savezu sa SAD. On je rekao da će Junova poseta takođe obeležiti 70. godišnjicu Korejsko ratno primirje, kojim je formalno okončan rat između Severne i Južne Koreje u julu 1953. godine.

Jedan zaključak iz Ioonove posete je da je Južna Koreja sada „sve uključena“ i voljna da radi sa SAD, Japanom, Australijom, Evropskom unijom i drugima kako bi se suprotstavila izazovima svetskog poretka od strane Rusije, Kine i Severne Koreje, rekao je Ča u e-mail.

On je rekao da je Jun „pokazao da je u potpunosti u partnerstvu“ sa Bajdenom na jačanju lanaca snabdevanja, ekonomske bezbednosti, neproliferacije i drugih pitanja, uz to što je bio strog prema Severnoj Koreji i zainteresovan za poboljšanje odnosa sa Japanom.

„Ovo je sve značajno jer je Koreja pre Juna bila malo zalutala u svojoj spoljnoj politici — lošim odnosima sa Japanom, pristajanjem na Kinu i slabašnom prema Severnoj Koreji“, napisao je Ča.

Bajdenova prva državna poseta bila je francuskom predsedniku Emanuelu Makronu u decembru. To je bio prvi put da je Bela kuća bila domaćin državne posete od početka epidemije korona virusa 2020.

Džil Bajden je otišla sa crveno-belo-plavom temom u čast Makrona i njegove supruge Brižit. Više od 330 gostiju vozili su se kolicima niz prilaz Južni travnjak do ogromnog zagrejanog paviljona gde im je servirano jelo od jastoga iz Mejn poširanog na puteru. Slika Kipa slobode, poklona SAD od Francuske, projektovana je na zid iza glavnog stola.

Džon Batist, dobitnik Gremi nagrade iz Nju Orleansa, pevao je posle večere.